Комунистическият режим иска от Москва помощ за обучение на гранични войски

БКП е поискала помощ от режима в СССР за обучение на ръководните кадри в гранични войски още в началото на установяването на тоталитарната система от съветски тип в България.

ds_gran_voiski_1.jpg

ds_gran_voiski_2.jpg



Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува. Той представлява лично поверително писмо до Секретариата на ЦК на БКП от министъра на вътрешните работи, по това време Антон Югов, от юли 1949 г.

В него е предложено да се помоли съветското правителство да информира комунистическата власт в България какви са възможностите за изпращане на младши и старши гранични офицерски кадри за обучение в съветски гранични школи.

Освен това комунистическото ръководство е искало разрешение офицери от България, които са се обучавали в съветските военни академии след завършването им да изкарат двумесечна школа за в съответните съветски школи по граничните въпроси.

Предложено е да се поиска съветската страна да изпрати двама офицери, които да бъдат съветници към щаба на гранични войски.

На следващо място е посочено искането за изпращане на българската делегация, която на място да се запознае с особеностите на границите при равнинна, планинска и морска област, както и да се съдейства за изготвянето на устав за граничната служба. Накрая е предложено да се поиска по лининия на политическото управление съветска литература за подвизите на съветските граничари.

Предложението е направено от Югов няколко дни преди да бъде сменен като вътрешен министър от Руси Христозов.

Затова на документа има санкция от комунистическият лидер Вълко Червенков, който се е разпоредил на Христозов да се отправи такава молба до съветското правителство.

Документът е включен в сборника  „Държавна сигурност и гранични войски”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.