Конституционният съд допусна за разглеждане жалбата срещу промените в изборното законодателство

Жалбата бе подадена от "Продължаваме промяната" и "Демократична България"

Конституционният съд е допуснал за разглеждане по същество жалбата на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" срещу промените в Изборния кодекс, които бяха приети с мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП. В края на януари с ясното осъзнаване, че съдът няма да успее да се произнесе преди вота на 2 април, двете формации сезираха конституционните съдии заради "неравнопоставеното третиране" на гражданите, практическото заличаване на машинното гласуване и отмяната на избора на хората как да гласуват.

Инициативата за изработване на конституционна жалба бе подета от "Демократична България", когато народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс и събра подкрепата на 73 депутати (от "Демократична България" и "Продължаваме промяната").

Конституционните съдии единодушно са взели решение, че допускат за разглеждане разпоредбата в Изборния кодекс, която дава възможност за избор за гласуване с хартиена или машинна бюлетина. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" атакуваха текстовете с аргумента, че въпреки използваният от опонентите им аргумент, връщането на хартиената бюлетина не дава възможност за избор на българските граждани, защото хората в по-малките секции така или иначе нямат право на избор и гласуват задължително само на хартия. Освен това новата коалиция смята, че след промяната в начина, по който ще се осъществява машинния вот, устройствата са сведени до принтери и това превръща машинната бюлетина в еквивалент на хартиената бюлетина, лишавайки де факто гласоподавателите от избор.

Съдът ще разгледа именно и текстовете, които засягат отпечатването на бюлетината от машината, хартията, която ще бъде използвана за целта, това, че машинната бюлетина ще бъде пускана в отделна урна, както и че след това ще се броят на ръка от секционните избирателни комисии. Съдиите ще излязат с решение и за това, че само парламентарни формации ще могат да получат достъп до изходния код на устройствата, както и че се поставя условие в секциите зад граница да няма машини, ако не може да бъде осигурено техническо лице, което да говори български.

В определението на Конституционния съд се отбелязва, че е отклонено искането за произнасяне в частта, която засяга машинното гласуване извън страната в секциите, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления.

Промените в изборното законодателство бяха прокарани за малко над 40 часа от ГЕРБ, ДПС и БСП. Първоначалната инициатива дойде от социалистите, които настояваха само за връщане на хартиените бюлетини във всички секции. Предложенията им обаче драстично надградени на 17-часово заседание на правната комисия. След бурна обществена и политическа реакция ГЕРБ направиха някои отстъпки, но превръщането на машините в принтери чрез ръчно броене на разписките от машините, наричани вече бюлетини, остана.

Съдът не разполага с конкретен срок, в който да се произнесе. Единственото условие е решението да бъде взето с мнозинство от повече от половината от всички съдии, т.е. минимум 6 души, тъй като в момента съставът им е непопълнен и те са общо 11. 

(dnevnik)