Корнелия Нинова: В НС се шушука, че през машините се променя изборният резултат

Няма да има коалиция с ПП и ДБ ако условието е оръжие за Украйна

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Двама служебни министри през последните дни се обявиха против хартиените бюлетини – това означава признание от страна на служебния кабинет, че не може да проведе честни избори. Такава позиция изрази пред бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея е възможно чрез машините за гласуване да се извършват изборни манипулации.

„Шушука се в кулоарите, че през машините се променя реалният вот на хората“, посочи тя, като отново подчерта, че гласуване само с машини ограничава конституционното право на глас на избирателите.

Темата за връщането на хартиените бюлетини вече е била обсъждана на председателските съвети в парламента.  

Нинова е категорична, че БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС или с мандат на „Възраждане“. Тя каза още, че няма да е възможен и предишният коалиционен формат с ПП и ДБ, ако от Демократична България настояват да се гласува изпращане на оръжие за Украйна.

Председателката на БСП подчерта, че гласуването за Вежди Рашидов като председател на НС е продиктувано от необходимостта да бъдe извадена държавата от много тежка криза и не е заявка за коалиционни намерения.   

„Само ние проявихме държавническо отношение“ – отбеляза Нинова. По думите й, другите партии са се движели само от партийните си интереси.

„Блокираме всички власти. Този парламент не може и да бъде разпуснат от президента. (…) Може след, първа втора, трета въртележка (за съставяне на правителство).“ – поясни тя, като напомни, че без избран председател на НС завъртането на мандатите не може да се осъществи и държавата изпада в безизходица.

По думите й, в опита си да дискредитират институцията някои депутати са преминали всички граници.

Тя посочи, че от БСП любезно са отказали среща с Росен Плевнелиев и Соломон Паси, защото социалистите смятат, че при конституиран парламент разговорите трябва да се водят в НС.