Красимир Чавдаров: "Левски" държи Михайлов заради името му, от Божинов няма полза

Красимир Чавдаров, снимка: Силентбет

Красимир Чавдаров, снимка: Силентбет

Красимир Чавдаров е сред онези футболисти, които играеха със сърце и душа за Левски. Известният на футболните хора с прозвището Джикана беше също техничен и работлив полузащитник, полезен и в двете фази на играта. За пет години в Левски вдигна две шампионски титли и три Купи на страната. Беше и от онези „сини“, които през незабравимия 1983/1984,  станаха първият наш отбор, спечелил трите Купи в един сезон.

В интервю за Силентбет Красимир Чавдаров коментира три актуални футболни теми – настоящето на Левски, битката за златото и евентуалното обединение между ЦСКА 1948 и ЦСКА София.

- Г-н Чавдаров, дерби ли е за Вас неделният мач ЦСКА 1948 – Левски?
- Не, категорично не е дерби. Въпреки че оттам претендират, че са автентичният ЦСКА, това ще е мач като мач. Дербито на Левски е с другия ЦСКА, който е на „Армията“.

- Зная, че сте близък с боса на ЦСКА 1948. Как ще приеме тези Ваши думи?
- Да, приятели сме с Цветомир Найденов, но не съм се чувал скоро с него. Още преди обаче той да започне да инвестира сериозни суми в клуба, от ЦСКА 1948 бяха казали, че имат документи, които ги правят истинския ЦСКА. Какво обаче са едни книжа? Виждате пред колко души играеха те, когато на стадионите имаше публика, и пред колко фенове домакинства другият ЦСКА на „Армията“. За мен при подобни казуси, публиката е там, където е ОТБОРЪТ.

- Като казахте публика, тази на Левски винаги е била 12-ият играч, но в неделя по обясними причини тя отново ще му липсва. ЦСКА 1948 пък така и така играеше без публика, и на него феновете няма да му липсват. Ще се отрази ли на Левски, че в такъв възлов мач ще е без подкрепа от трибуните?
- Това отдавна е така, заради пандемията и за Левски няма да има никакво оправдание, ако не победи, тъй като среща пряк съперник за шестото или седмото място.

- Кое ще е по-добре за Левски - да се бори за шестото място или да остане седми и да играе бараж за Европа?
- Без съмнение по-сериозните мачове, и тези под напрежение са в топ 6. Там са повече и приходите от телевизионните права. Във втората седмица е скучно, безинтересно. Що се отнася до седмото място, дори и да го заеме, Левски ще играе бараж за Лига Европа на терена на третия или четвъртия. А в момента Левски има нов отбор, на който му трябва време да се обиграе, и не мисля, че ще са готови за Европа толкова скоро.

- Значи, докато „сините“ имат шансове за шестото място, да се борят до последно за него?
- Да.  Ако победят ЦСКА 1948, ще намалят преднината на 5 точки. Имаме и мач с Черно море, който също е устремен към шестицата. Европа към този момент трябва да почака. Вярно, оттам идват добри приходи, но трябва да преминеш един, два кръга, а Левски с този отбор, дори и да се класира за Лига Европа, няма да има спортно-технически аргументи, с които да се надява да преодолее поне два кръга. Не трябва само да се класираш за Лига Европа, а и да покажеш, че можеш да побеждаваш в този турнир.

- Хареса ли Ви Левски в първите два пролетни кръга?
- Гледах само мача във Велико Търново. В състава на Левски са петима-шестима нови, иска се време и търпение да се сработят. Направиха грешки, което е нормално. Най-много ме хвана яд, че ни пробиваха много през центъра на защитата, добре, че испанецът, който е с качества, направи няколко шпагата. Сърбинът също ми хареса, но и на него му трябва време. Като цяло в защита нещата са по-добре, въпреки че сбъркаха няколко пъти. Но в средата на терена и атака има много да се желае. Дано отборът израства от мач на мач.

- Трябва ли Робърта да бъде продаден?
- Задължително. Без значение дали сумата е 3 млн.евро, както се пише, или по-малко. Той има качества, но е непостоянен. Това се видя и срещу Етър, когато получи достатъчно възможности да реши мача – дали чрез прецизен последен пас или точен завършващ удар. Не направи нито едното, нито другото. Каква ще е ползата, ако вкарва на отбори при решени мачове, а не в завързаните.

- Имат ли качествата юношите на Левски, които играят в мъжкия тим от есента, да се наложат?
- Засега не показват, че ще го направят. Явно в школата не се работи добре, защото не са подготвени да преминат границата между юношеската и мъжката възраст. Преди младите все се оправдаваха, че не им се дава шанс, сега ги канят при батковците, но те не са готови за големия футбол. Сигурно това са и възможностите им.

- Могат ли старите пушки Ники Михайлов и Валери Божинов да дадат още на Левски?
- На този етап не съм оптимист. Взеха чужденец за вратар, което означава, че Михайлов ще е втори избор, а и имам чувство, че го държат в отбора заради името му. Що се отнася до Божинов, той нищо не е показал при второто си завръщане в тима. Видяхте го онзи ден, като влезе срещу Етър - разправии, картон, безполезен. Двамата са много близо до раздяла с Левски.

- Сини легенди изразиха мнение, че с оглед на ситуацията в клуба и липсата на високи цели този сезон, е било по-правилно отборът да се повери на български треньор, а не на чужденец. Вашият коментар?
- Доколкото съм запознат, Ясен Петров беше първи избор, но явно безпаричието е повлияло на избора му. А защо след това шефовете са се спрели на Славиша Стоянович, може само да гадаем. За мен има и други български специалисти, които биха свършили работа в този сложен момент. Сред тях е Илиан Илиев, но за него знам, че е обиден от първия си престой на „Герена“, и дори и да получи оферта, ще я отклони.

- Интригата за титлата между Лудогорец и ЦСКА София се завърна. Може ли да се заплете още повече при победа на „червените“  в Разград в събота?
- Трудно е да повярвам, че Лудогорец ще загуби втори мач поред, но пък няма да е сензация, ако се случи. ЦСКА има добър отбор и треньор, и е във възход, а Лудогорец изгуби много точки този сезон. Двубоят е непредсказуем и не мога да дам прогноза за крайния резултат.

- Ако Лудогорец спечели, ще се откъсне с 6 точки. При това положение сигурен шампион ли ще бъде?
- Нека първо спечели. Шест точки ще са комфортна преднина, но и тогава не бих го нарекъл сигурен шампион. По-скоро ще е направил голяма крачка към рекордната 10-а титла поред.

- Къде виждате в крайното класиране Вашия роден Локомотив Пловдив?
- Локото има интересен отбор, с интересни изпълнители. Играе и добър футбол. Смятам, че третото място и бронзовите медали ще му приличат.

- Г-н Чавдаров, вярвате ли, че е възможно двете ЦСКА да се обединят, предвид това, че ЦСКА София остана без собственик?
- Прокарват се подобни версии, но не аз вярвам, че ще стане по ред причини. Най-малко, защото после няма да могат да си поделят славата.

- Възможно ли е тогава Цветомир Найденов да се премести на „Армията“?
- И това го изключвам, познавайки характера и манталитета на Цветомир. Негова е основната заслуга в първия си елитен сезон ЦСКА 1948 вече да е фактор в елита. А това е само едно начало. Сигурен съм, че Цветомир иска да стигне далеч с ЦСКА 1948 и няма да жали ресурси, за да го постигне.

- За финал. Какво трябва да направи Ясен Петров, за да тръгне държавният ни тим нагоре?
- Той със сигурност ще повдигне духа, ще внесе и нови идеи за играта. Но не бива да имаме големи очаквания, защото нямаме качествени български играчи. Само с един, двама не става. Вижте в кои първенства играят сега нашите и къде играеха преди. Аз съм приятел с Георги Дерменджиев, говорих с него и той ми каза същото: изборът за футболисти е ограничен и не може да надскочим ниското си ниво.