Кремъл няма защо да се радва – Радев не може да се произнася по въпроси, които са от компетенцията на Министерския съвет

Атлантическият съвет на България уличи президента Румен Радев в некомпетентност и превишаване на правомощията си, след като преди дни отказа да подкрепи ускореното членство на Украйна в НАТО. Ето коментарът им, публикуван на страницата на организацията:

"Потвърждаваме взетото решение на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., че Украйна ще стане член на Алианса, като Планът за действие за членство ще бъде интегрална част от процеса."

Това е записано в т. 69 от Комюникето от срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО, Брюксел, 14 юни 2021 г.
Датата е 14 юни 2021 г. 

Правителството и тогава е служебно, назначено от Румен Радев.

А в срещата участва лично той.

Радев днес позори България! Кремъл обаче няма защо да се радва. Президентът по Конституция не е компетентен да решава  въпроси за подкрепа членството на дадена страна в НАТО. Министерският съвет решава. България е заявила подкрепата си за членството в НАТО още през 2008 г. в Букурещ, при участието си на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Алианса. 

Няма решение на правителството, с което тази позиция да е ревизирана. 

Следователно, позицията на Радев не обвързва държавата ни, защото той е некомпетентен - няма правомощия да я изразява. Той си надвишава правомощията по този начин. За това трябва да му се потърси отговорност. Не нарушава ли така основния закон - Конституцията?

Иначе дори и само като политическо изявление, Радев позори държавата ни, като по този начин подкрепя руските агресори. Затова той заслужава да бъде поставен в международна изолация. А тук - да стартира процедура по импийчмънт, настояват от АСБ.