Кремъл се гневи на Байдън: Обвинението в геноцид е неприемливо

По думите на Песков случващото се в Украйна се "изопачава"

Дмитрий Песков

Дмитрий Песков

Кремъл заяви в сряда, че е "неприемливо" президентът на САЩ Джо Байдън да обвинява московските войски в извършване на геноцид в Украйна, където Русия провежда военна кампания от близо два месеца.

„Ние категорично не сме съгласни и смятаме за неприемлив всеки опит за изопачаване на ситуацията по този начин“, каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той добави, че Съединените щати са "държава, която е извършила добре известни дела в съвременната и най-новата история".

Във вторник Байдън обвини силите на президента Владимир Путин в извършване на геноцид в Украйна. За първи път администрацията му използва този термин. Байдън каза, че в крайна сметка съдилищата ще определят дали действията на Русия в нейния прозападен съсед, където тя е обвинена в зверства срещу цивилни, представляват геноцид.

Едва ли обаче реакцията на Кремъл ще изненада с нещо администрацията на САЩ, защото властта в Москва продължава да настоява, че не води война в Украйна, а става дума за "специална военна операция", чиито цели, по думите на руския президент Путин, са напълно "благородни". /БГНЕС, АФП