Крум Зарков: Ролята на БСП в кабинета е важна, но няма да е ключова

Крум Зарков

Крум Зарков

"Не виждам да има пропукване в БСП. Ролята ѝ е важна, но няма да е ключова заради изборния резултат, който постигна". Това заяви Крум Зарков пред BGonAir. 

"Няма нищо лошо държавата да преразпределя повече средства. Минаха 25-30 години от консервативното бюджетиране. Нашата система концентрира голяма част от средствата в малко хора, което се нарича олигархия. Трябва да се обърне внимание на инфлацията и корупцията. Мораториумът имаше за цел да даде време на правителството. Цената на тока има международен компонент", коментира социалистът.  

"Внимателно изслушах Сотир Цацаров в парламента. Процедурата, по която му се отнема допуск до класифицирана информация, е критикувана и от мен. Как обаче сега ще реформираме КПКОНПИ така, че да има осъдителни присъди по високите етажи на властта. Цялата причина, за да се създават подобни органи е слонът в стаята - прокуратурата. От БСП отдавна настояваме да се следи гражданската конфискация, но да има и орган, който да се занимава само с с висшите етажи на властта. Дебатът се води толкова много време вече, че не би трябвало да има рискове. Не трябва обаче с лека ръка да се зачерква гражданската конфискация. Тя цели, когато виждате някого с Бентли с охрана пред входа, а знаете, че не работи нищо, да подадете сигнал", каза още Зарков.

"Всички страдаме от войната между изпълнителната и съдебната власт. В изключение на малки периоди те не са били в подобни отношения, но не се е случвало нищо добро. Спорът се захранва от факта, че в прокуратурата има политически дейци. След като се вдигна толкова шум, ще се намери кой да разследва главния прокурор. Това може и да е съдия. Главният прокурор има монопол за това, на кого да образува проверки. Той може да "изгърми" всеки политик или държавен служител, без да поема отговорност", коментира червеният депутат.