Кулеба: Русия превърна предизвиканото от човека наводнение в оръжие

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба

Видеообръщение на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба бе публикувано по повод взривяването на язовирната стена на ВЕЦ "Нова Каховка", предизвикало заливане на обширни райони от Херсонска област, застрашило безопасността на Запорожката АЕЦ и причинило големи щети на инфраструктурата и околната среда. Сайтът news.bg публикува пълния текст на обръщението на външният министър на Украйна.

"В ранните часове на 6 юни 2023 г. руските сили взривиха язовир Каховка в окупираната територия в южната част на Украйна. Тази масивна бетонна конструкция побира 18,3 кубически километра вода. Цивилното население и околната среда по течението на река Днипро вече понасят огромни щети в резултат на наводненията.

Президентът Зеленски незабавно свика Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Украинските правоохранителни и служби за спешна реакция работят усилено за смекчаване на последствията и спасяване на животи.

Украйна свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и внася въпроса за руския терористичен акт пред Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия. Ние също така ще си сътрудничим с Механизма за гражданска защита на ЕС и други международни механизми, за да смекчим последствията и да потърсим отговорност от Русия.

В светлината на развитието на бойното поле умишленият и отдавна планиран терористичен акт на Русия превърна предизвиканото от човека наводнение в оръжие.

Увреждането на околната среда е от особено значение. Цели екосистеми са изправени пред дългосрочни и необратими щети поради наводненията. Животните в зоологическата градина в Нова Каховка вече са загинали от покачването на водата и това е само началото на щетите за фауната в южната част на Украйна, по поречието на река Днипро и в Черно море.

Призоваваме всички правителства и международни организации да осъдят действията на Русия и да подкрепят Формулата за мир на президента Зеленски. Неговите елементи "Предотвратяване на екоцида", "Ядрена безопасност" и "Енергийна безопасност" са много актуални в момента.

Катастрофата в Каховка е още едно доказателство, че Русия е терористична държава. Всяка държава, парламент и международна организация трябва да признаят русия като такава - без забавяне.

Ние също така призоваваме ЕС и държавите-членки на Г-7 да наложат нови опустошителни санкции на Русия, включително нейната ракетна индустрия и сферата на атомната енергия.

Русия ще отговаря за разрушаването на язовир Каховка, както и за другите престъпления.

Припомняме, че Предупреждения, за такъв възможен инцидент няколко пъти се появяваха през есента на миналата година, като имаше опасения, че руските войски нарочно ще повредят язовирната стена, за да спрат контранастъплението на украинците в Херсонска област. През зимата няколко пъти украински източници съобщаваха за превземането на град Нова Каховка, където са се установили руските войски, но после се отмятаха от твърденията."