Кулеба: Скоро американските системи Patriot ще бъдат в Украйна

Те значително ще укрепят противовъздушната и противоракетната отбрана на страната

Подготовката за прехвърляне на зенитно-ракетни комплекси Patriot вече е започнала и Украйна очаква тяхното разполагане възможно най-скоро. Това обяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба на брифинг за медиите, съобщава кореспондент на Укринформ.

Patriot се счита за една от най-добрите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана в света.

"Миналата година финализирахме революционно решение да се предоставят на Украйна американски системи Patriot, както се договориха лидерите на Украйна и САЩ, Володимир Зеленски и Джо Байдън. Ние високо ценим тази стъпка на САЩ. Очакваме разгръщането на Patriot възможно най-скоро. Подготовката за прехвърлянето на тези системи вече е започнала“, обяви министърът.

Първият дипломат на Киев добави, че Зеленски и целият дипломатически екип интензивно работят върху нови решения за доставка на нови видове западни оръжия. На първо място става дума за доставка на танкове и друга бронирана техника от западен образец.

Министър Кулеба отбеляза също, че няма съмнение, че в близко бъдеще украинската армия ще разполага с допълнителна огнева мощ.

Като част от нов пакет от помощ на стойност 1,85 милиарда долара,

САЩ ще предоставят на Украйна зенитно-ракетни системи Patriot като част от новия пакет от военна помощ на стойност 1.85 млрд. джлоро. Те значително ще укрепят противовъздушната и противоракетната отбрана на страната, предвид това, че могат да поразяват въздушни цели на разстояние до 150 км.