Горан Благоев: Конформизмът е проблем и на българската журналистика, мълчанието ни доказва защо сме на 112 място по свобода на словото

Горан Благоев

Горан Благоев

Протестът снощи пред Руското посолство в София беше, за да изразим подкрепа към тази смела жена – Мариана Овсянникова, която прекъсна ефира на руската държавна телевизия с плакат "Не на войната". Тя измива лицето и на българската журналистика. Нека не забравяме - колко от нас успяха да кажат на Бойко Борисов за 12 години, че царят е гол? Това заяви по Нова ТВ журналистът Горан Благоев, който бе един от организаторите на протестната гражданска акция пред руската дипломатическа мисия.

По неговите думи на Север ледът е много дебел. Това, което направи Марина Овсянникова, е опит да пропука този дебел путински лед.

"Тя е първата, която го направи в медиите. Но откакто започна войната, по уличите на Москва, Санкт Петербург и други големи градове излизат хора. За мен много силен образ на протеста на интелигентния руски протест е една художничка от Санкт Петербург, която е преживяла и блокадата, и комунизма. Това е 80-годишна старица, която стои с плакатите си срещу войната и срещу Путин. Всички коментират арестуването на Овсянникова, а никой не пита какво става с другите, които ги арестуват”, коментира Благоев.

Конформизмът е голям проблем  и на българската журналистика. Нашето мълчание доказва единствено, защо сме на 112 място по свобода на словото, а догодина може да сме и на по-задно място, посочи още Благоев.

Той изтъкна, че на протестът в подкрепа на Марина е нямало много хора, но са присъствали знакови лица, символ на свободата на словото. Благоев акцентира, че голямата дискусия, която предстои е, какво се случва в двете обществени медии – БНТ и БНР и какво е тяхното поведение към войната, която Русия води срещу Украйна и кризата, в която се намира българското общество.