Почина легендарната френска певица Джейн Бъркин (видео)

Джейн Бъркин

Джейн Бъркин

На 76 години днес почина легендарната френска певица Джейн Бъркин. Тя произхожда от британско артистично семейство.

Джейн Бъркин стана популярна с песента „Je t'aime... moi non plus“, която изпълни с друга легенда на френското кино и музика Серж Генсбур. Джейн Бъркин се омъжва през 1965 г. за композитора Джон Бари. Той пише музиката за филмите за Джеймс Бонд. От него Джейн има дъщеря, Кейт Бари. Бракът им приключва през 1968 г. По-късно дъщеря ѝ става фотографка.

През 1968 г. Джейн среща Серж Генсбур на снимачната площадка на „Слоган“ и връзката им продължава 13 години. Двамата не са сключвали брак. Тяхна дъщеря е френската актриса Шарлот Генсбур.

С износени обувки за тенис, бяла тениска и сини джинси, Джейн Бъркин живееше в шикозна естественост, която сама беше измислила. Англичанка, която пусна корени във Франция благодарение на родения в Русия автор на песни Серж Генсбур. Тя се учудва, че е била толкова очарована от "французите, които намира за толкова красиви, и от света на Серж, от неговата еврейска религия, която е толкова привлекателна", в ущърб на страната си на произход.

Родена в Лондон на 14 декември 1946 г., Джейн Бъркин е дъщеря на Дейвид Бъркин, командир в Кралския флот, и актрисата Джуди Кембъл, която е муза на Ноел Кауърд, известния британски драматург.

Всичко в Бъркин беше войнствено. Нейната визия - от ултрапрозрачната рокля, която носи на премиерата на филма Slogan през 1969 г., до костюма с панталон на Saint Laurent, който носи на концертите на "Gainsbourg symphonique" през 2017 г. Животът на Джейн, извън "Серж", е едно безпроблемно приключение - записи, филми, театър, любов от пръв поглед и трудни моменти.

Биркин пееше, Бъркин живееше, беше и актриса и обичаше киното, но беше и борец за правата на човека.

През 1994 г. тя посети Сараево, за да раздава книги в знак на протест срещу "етническото прочистване, извършвано от сръбските националисти". През 2002 г. тя изнася концерт "Арабеск" в Москва. "Това беше много важно, защото Серж беше от руско семейство. Това беше преди убийството на журналистката Анна Политковская през 2006 г. Посветих този спектакъл на чеченците, но беше много деликатно, защото майките на руските войници, които са се сражавали срещу чеченците, дойдоха да ме видят в хотелската ми стая, за да ми разкажат за войната, за издевателствата и т.н." В Сараево беше лесно да се избере страна, но не и в Москва, каза тя тогава. /БГНЕС

Една от най-култовите песни в музикалната история на Бъркин с Серж Гейнсбург: