Препълнена зала аплодира премиерата на филма „Петър Стоянов – свободният президент“

Премиерата на документалния филм „Петър Стоянов – свободният президент“ препълни снощи залата на галерия „Сан Стефано“ в столицата. Приятели, симпатизанти и носталгици по времето на синята идея се събраха, за да съпреживеят знакови мигове от зората на българската демокрация с първия демократично избран президент.
Филмът е продукция на БНТ, сценарист  е Надя Обретенова, режисьор е Димитър Шарков, а оператор – Пламен Герасимов. 
Документалната лента е с участието на писателя и философ Димитър Бочев, Кирил Маричков, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Милена Славова, Иван Ибришимов и др. С архивни кадри и разкази на свидетели са проследени най-знаковите моменти от мандата на единствения български президент, който не е бил член на БКП.

p_stoyanov_film.jpg

Петър Стоянов е част от колективната памет на обществото, той е част от новата история, а важно за нацията е да има култура на паметта и спомена, изтъкна при представянето на лентата генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, мотивирайки се, защо националната телевизия се е ангажирала с продукцията.

Историята без лица е като нощното небе без звезди. Петър Стоянов е именно такова лице, без него България  нямаше да постигне това, което е сега. Той направи първите стъпки, за да тръгне държавата към ЕС и НАТО. Петре, радостно е, че толкова много хора са те уважили, заяви пред публиката първият демократично избран премиер Филип Димитров.

Една нация е силна тогава, когато има общ, приемлив за всички и перспективен национален проект. Познаването на миналото е изключително важно. Да стъпим на нашата славна история е изключително важно. Но не по-малко важно е чувството на солидарност на гражданите на една държава, на нашата малка държава България, чувството, че имаме общ, привлекателен за всички ни и перспективен национален проект. И този национален проект е членството ни в НАТО и Европейския съюз, посочи Петър Стоянов след края на прожекцията. Той призна, че бил недоверчив, когато му се обадили с идеята да се направи филм за него. Казвах си – тези млади хора не ме познават, не помнят онова време, но днес благодаря на екипа, заяви Стоянов. Той завърши с посланието, че сега е времето да защитаваме ценностите, които сме постигнали.

Филмът ще бъде излъчен по БНТ1 на 17 май, от 22 часа.

p_stoyanov_film2.jpg