Проф. Гергова: Бесите са изключително интересно племе, което е носител на невероятна духовност (видео)

проф. Диана Гергова

проф. Диана Гергова

„Това е един изключително интересен творчески процес, в който няма повторение. Всяка работа, всяко действие на археолога е уникално, неповторимо, няма повтарящи се ситуации. И това е големият чар на нашата работа и голямата красота - какво може да разгадаем за това, което вече сме разкопали, разкрили.“, разказва проф. Диана Гергова, която гостува на Кънчо Кожухаров в предаването "Видимо и невидимо: Изопачената история". Проф. Гергова е български траколог и специалист по тракийска археология. На проведения наскоро в Тимишоара XX конгрес на Международния съюз за праисторически и протоисторически науки към ЮНЕСКО проф. Гергова получи наградата „Археологически изследвания“.

„Унищожаването на тези дирекции „Културно и историческо наследство“, които съществуваха във всеки окръжен град, в тези дирекции влизаха и музеите и специални отдели за недвижимите паметници, и прехвърлянето на тези функции на местните администрации или на местните музеи беше един пагубен ход и затова в момента разрухата е видима, а причините и факторите са невидими, но достатъчно добре известни.“, споделя проф. Диана Гергова, огорчена от корупционните схеми и преразпределянето на средствата, които би трябвало да се отделят за грижа и опазване на нашето културно наследство.

Досегашните проучвания дават представа за устройството на светилищата на бесите и че те са разположени в Западните и особено в Северозападните Родопи, в района на Велинград. „Най-важното, което аз забелязах и моите колеги не са забелязали, които са чели Херодот, че всъщност Херодот започва да разказва за бесите, които са едни от най-интересните тракийски племена, точно защото Херодот ги описва като пазители на светилището на Дио̀нис.“, разказва проф. Гергова за своите археологически проучвания на вр. Острец, където археоложката открива много интересни и ценни находки, доказващи, че това е било много значимо светилище на бесите, съществувало цели две хилядолетия.
„Ние имаме още много неща да откриваме, да добавяме към нашите знания за това изключително интересно племе, което е носител на невероятна духовност.“

Повече за интересните археологически открития, за жреците-воини на бога Дио̀нис, за колонията Пистирос при гр. Септември и други любопитни факти за бесите за ще научите във разговора на Кънчо Кожухаров с проф. Диана Гергова във видеото: