Журналисти: Соня Момчилова да подаде оставка, СЕМ да се разграничи от думите й, да я освободи от поста

Соня Момчилова

Соня Момчилова

Скандалните думи на шефа на СЕМ  Соня Момчилова, че клането в Буча е украинска пропаганда, предизвикаха реакцията на журналисти. Те изпратиха отворено писмо до институциите.
Ето позицията им:

ДА ОПРАВДАВАШ УБИЙЦИ Е ЦИНИЧНА НАГЛОСТ !


ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО:
Акад. Николай Денков
Министър-председател на Република България

КОПИЕ:
г-н Росен Желязков
Председател на Народното събрание на Република България

Г-н Кръстьо Кръстев
 Министър на културата

г-жа Соня Момчилова
Председател на Съвета за електронни медии


Уважаеми госпожи и господа,

Ние сме представители на журналистическата професия, които приемат своята работа като мисия в служба на истината и на обществото.

Възмутени сме от изказване на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова в подкаста "Контракоментар" с Асен Генов от 19 юни, в което тя определя трагичните събития в град Буча като "украинска пропаганда". Това е подвеждащо твърдение, което оправдава зверствата, извършени от руските военни срещу мирно украинско население. Това е цинично пренебрегване на истината и поругаване на човечността.

 Напомняме, че по време на руската окупация в Буча и околните населени места загинаха над 1400 души, включително деца. Много от местните жители са били подложени на изнасилвания и всевъзможни изтезания. Руските военни престъпления бяха документирани, включително от чуждестранни наблюдатели, а Международният наказателен съд започна разследване.

Скандално е, че докато ЕС полага усилия да противодейства срещу хибридните тактики на Кремъл, председателят на българския медиен регулатор официализира пропагандата на държавата-агресор и се конфронтира с официалната позиция на България и на нашите евроатлантически съюзници по отношение на войната в Украйна. Подобно поведение изпраща изключително вредно послание към без друго уязвимата ни медийна среда, и накърнява престижа на България.  

Показателна е официалната позиция на посолството на Украйна, в която се посочва, че изопачаването на фактите е недопустимо и се настоява СЕМ и съответните български институции да излязат с опровержение на казаното от Соня Момчилова. Това е първият по рода си дипломатически скандал, предизвикан от председател на регулаторен орган, в най-новата българска история.

Призоваваме г-жа Момчилова да подаде оставка, тъй като оставането ѝ начело на СЕМ би било позорно за тази институция и за българската държава.
 
Настояваме Съветът за електронни медии да се разграничи от нейното поведение и да предприеме необходимите стъпки за освобождаването ѝ  от поста.

Апелираме Народното събрание да обсъди спешно с експерти и журналистически организации промени в Закона за радио и телевизия!

Подписали:

Михаил Вешим
Стояна Георгиева
Стойко Стоянов
Емилия Милчева
Юлиана Методиева
Велислава Попова
Мария Черешева
Калин Манолов
Мохамед Халаф
Христо Христов
Владимир Йончев
Георги Папакочев
Светлана Божилова
Иван Радев
Йордан Лозанов
Цветан Томчев
Анелия Димитрова
Илиана Славова
Иван Ибришимов

Пламен Каменов

Димитър Стоянов

Спас Спасов

Адриан Георгиев

Ирина Недева

Светослав Метанов

Горан Благоев

Владимир Перев, Скопие

Проф. Пламен Павлов

Писмото е отворено за подкрепа и от други журналисти, които са съгласни с него.