Кой си тръгна с "Аскеер"?

Наградите за постижения в театралното изкуство бяха раздадени за 32-ра поредна година в театър "Българска армия". Сценографът проф. Светослав Кокалов получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство, а актрисата Елена Райнова беше удостоена с почетна статуетка. 

"Денят на големите учители" беше темата на церемонията, посветена на 200 години от рождението на Найден Геров. 

Аскеер за водеща женска роля получи Светлана Янчева за превъплъщението й в Уини в "О, щастливи дни" от Бекет в "Сфумато", а при мъжете статуетката грабна Владимир Пенев за ролята му на поп Кръстьо във "Великденско вино" в Народния театър. За същата роля и в същата категория той получи и ИКАР през март:

"Какъв щастлив 24-ти май, Георги Господинов ни направи празника наистина особен, наистина важен. Има огромен смисъл да продължаваш да работиш, това което обичаш", посочи Пенев, цитиран от БНР.

"Аскеер" за режисура отиде при Александър Морфов за "Антигона" в плевенския театър:

" В тези трудни за мен дни, това някак си ще ме ободри. Благодаря много, да е честит нашия празник, да е жив и здрав Георги Господинов и "Да живее България!".

За първи път сценограф спечели „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство – проф. Светослав Кокалов:

"Още не мога да се освободя от усещането, че леко предреждам, но нищо. Все пак отговаря най- малко на изискването да съм в пенсионна възраст", пошегува се проф. Кокалов.