Отиде си Милена Петрова, остават документалните филми и доблестта ѝ

Последният ѝ филм "Държавни тайни", който разказва за Ахмед Доган, ДПС и българските мюсюлмани, още не е показван

Малина Петрова

Малина Петрова

Кинорежисьорката и документалистка Малина Петрова е починала, съобщиха от Националния филмов център.

Малина Петрова е родена в Бургас на 3 септември 1950 г., но напоследък живееше в планинско село, заобиколена от деца, които е приютила.
Сред най-известните й филми са „Тетевенска 24” (1984), „Пантеонът” (1987), „Сърцето умира последно” (1991), „Реката” (1995), „Децата на Мария Магдалена” (2000), „Приключено по давност” (2009), „Заличаване” (2012).

Благодарение на нея по БНТ беше излъчена така наречената "Танкова касета" на режисьора Евгений Михайлов, след което тогавашният президент Петър Младенов е принуден да подаде оставка.

Тя е първият лауреат на награда „Паница“ за гражданска доблест през 2006 година. Сред по-известните ѝ филми са „Заличаване“, „Приключено по давност“, „Духът и камъните“, „Децата на Мария-Магдалена“ и „Балкански уроци по история“, "Пантеонът", "Сърцето умира последно", "Раздвоено сърце", "Реката".

Последният ѝ филм "Държавни тайни", който разказва за Ахмед Доган, ДПС и българските мюсюлмани, още не е показван, а от Националния филмов център съобщават, че лентата предстои да бъде излъчена.