Украинците с послание към путинова Русия: Ние никога няма да бъдем братя, нито по родина, нито по майка(видео)

Убийствената война, която Русия предприе срещу Украйна превърна в истински хит песен, от времето на анексирането на Крим. Първо се ражда стихотворението на 23-годишната тогава киевчанка Анастасия Дмитрук "Никогда мы не станем братьями!" А малко по-късно литовската рок банда превръща стихотворението в драматична балада. Музиката е на Виргис Пупшис,  а изпълнители са Виргис Пупшис, Яронимас Милиус, Кестутис Невулис, Гинтаутас Литинскас.

От началото на войната срещу Украйна песента се е превърнала в символ на единството на този народ и вярата му, че ще отблъснат подлия агресор. Самите украинци смятат, че стиховете на Анастасия са пророчески, защото убийствата и мародерствата, които руската армия извършва срещу жени, деца, възрастни и градове е доказателство, че руснаците никога няма да им бъдат братя, защото нямат дух да бъдат свободни.

„Така се изгражда една нация... Винаги - със саможертва в името на свободата! Поздравете раждането на една велика европейска нация - Украйна!“, възкликва по повод изпълнението на песента политологът Огнян Минчев.