400 прожекции на ден включва програмата на "Берлинале"

Фестивалът се открива с премиерата на *Никой не иска нощта*, копродукция на Испания, Франция и България

Най-големият обществен фестивал за кино "Берлинале" отново ще защити репутацията си  – над 400 прожекции на ден. След пресконференцията, на която беше представено журито, 65-ото издание на "Берлинале" започна. Председател на журито е Дарън Аронофски. Довечера е официалното откриване. Програмата включва както нови, така и утвърдени режисьори.

Фестивалът се открива с премиерата на "Никой не иска нощта" с Жулиет Бинош и Гейбриъл Бърн. Излъчването му е в 16.30 българско време. Действието на филма се развива през 1908 г. в Гренландия. Филмът е копродукция на Испания, Франция и България, подкрепена от фонда "Евроимаж", от испанския и от каталунския Институт за кино, и от българския Национален филмов център.
19 филма се борят за наградата, която ще бъде връчена на 14 февруари.

Освен "Никой не иска нощта", има още два филма с българско продуцентско участие.
Филмът "Aferim!" е на румънския режисьор Раду Жуде и това ще е неговата световна премиера. Действието се развива във Влашко през 19 век, а историята е за местния пристав Костадин и сина му Йоница, които са пратени да хванат един избягал роб циганин. Продуценти са Ада Соломон от "ХайФилм", Румъния, Росица Вълканова от "КЛАС филм", България, и Иржи Конечниот от "Ендорфилм", Чехия.
"Защо аз" е на румънския режисьор Тудор Джурджу. Филмът разказва за млад прокурор идеалист, който се опитва да разплете случай, в който негов висшестоящ колега е обвинен в корупция. Историята е по действителен случай. Става дума за румънския прокурор Кристиан Панаит, който през 2002 г. се самоубива. В Румъния прокурорът е емблематична фигура в борбата срещу корумпираната система. Продуценти от българска страна са Борислав и Виктор Чучкови и Мария Методиева от "Чучков брадърс", а продукцията е осъществена с подкрепата на Националния филмов център и Euroimages.