Изложба в памет на големия Димитър Димов откриват в Деня на християнското семейство в София

Временна експозиция ще представи ценни, малко познати за публиката семейни реликви, някои от които се показват за първи път

Димитър Димов

Димитър Димов

На 21 ноември, ден в който православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Въведение Богородично, ще бъде открита изложба, посветена на големия български писател Димитър Димов. 

Обявен и за Ден на християнското семейство и християнската младеж, това е поводът, за да бъде организирана една необикновена среща със семейството на Димитър Димов - неговия баща капитан Тотю Димов, загинал в сражение няколко дни преди края на Втората балканска война в боевете на връх Китка; за бащиния му род; за майка му Веса и рода Харизанови, от който е и големият революционер Яне Сандански; за нейния втори съпруг и баща на Димитър Димов – офицер, а по-късно юрист и тютюнев експерт Руси Генев и за неговата фамилия.

Временна експозиция ще представи ценни, малко познати за публиката семейни реликви, някои от които се показват за първи път – снимки, военни отличия, кореспонденция, ръкописи, книги и документи, съхранявани във фонда на къща музей „Димитър Димов" (Национален литературен музей).
Изложбата „Димитър Димов и неговото семейство“ ще бъде открита на 21 ноември в къща музей „Димитър Димов"в София, кв. Лозенец, ул. „Кръстьо Сарафов" 26.  Предвижда се от 11.00, 13.00 и 15.00 ч. да бъдат изнесени безплатни тематична беседи.

Експозицията ще бъде отворена за посетители до 12 декември 2018 година.