Обвиниха Роджър Уотърс в антисемитизъм

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Роджър Уотърс, легендарният член на групата "Pink Floyd", предизвика голям смут в Германия заради обвинения в антисемитизъм.

Рокзвездата трябва да изнесе концерти в германската част на турнето си през 2023 г., но градовете Франкфурт, Хамбург и Кьолн се опитват да отменят концертите му заради обвинения в антисемитска реторика. Уотърс отрича да е антисемит и е заплашил управата на градовете със съдебни действия, ако попречат на изпълненията му.

Уотърс е виден член на световното пропалестинско движение "Бойкот, отчуждаване и санкции", или БОС, което има за цел да принуди Израел да се изтегли от окупираните територии и да увеличи защитата на палестинците. Движението настоява за изолация на Израел от световната общност на икономическо, културно и дипломатическо ниво.

Възгледите му доведоха до отмяна на негови концерти заради негови изказвания в Европа и Съединените щати.

Ситуацията в Германия обаче е различна. Мюнхен, бившата столица на нацисткото движение, е особено чувствителен към движението БОС, което Уотърс подкрепя и което призовава за бойкот на Израел.

Кметът на Мюнхен Дитер Райтер обяви, че градът не е успял да изтъкне сериозни правни аргументи за отмяна на концерта на Уотърс и потвърди, че той ще се състои на 21 май.

Райтер заяви пред медиите: "В момента не виждаме никаква правно сигурна възможност... да се промени вече взетото решение... Не искам да е тук, но сега ще трябва да го изтърпим", продължи той, като подчерта, че мястото на концерта е близо до мястото на масовото убийство на израелски спортисти от палестинци през 1972 г. в Мюнхен.

Феликс Клайн, германският комисар за борба с антисемитизма, обясни пред Euronews:

"В Германия сме особено бдителни, защото движението БОС, което Роджър Уотърс подкрепя, призовава за бойкот на Израел - а това, разбира се, ни напомня за бойкота на евреите, пропагандиран от нацистите"./БГНЕС