14 причини, поради които трябва да изберете дрехи от био памук

Замисляте ли се от какво са направени дрехите ви? Какво има в тях, откъде идват и кой ги е направил? Когато става въпрос за памук, има съществена разлика между био памук и конвенционален памук.

Био памукът е не само по-добър за хората, но е и по-добър за планетата и в тази статия ще научите някои от причините, поради които изборът на дрехи от органичен памук може да бъде от полза за всички, участващи в процеса, включително и за вас самите.

Каква е основната разлика между био памук и конвенционален памук?

  1. Био памукът се произвежда без употребата на пестициди, химически торове или генетично модифицирани семена.
  2. Обработва се по начин, който не използва никакъв вид синтетични химикали.
  3. При отглеждането на конвенционален памук обикновено се използват методи като ротационни култури за борба с плевелите и насекомите. Проблемът е, че тези практики разчитат силно на употребата на химически пестициди и торове.
  4. Конвенционалните памучни продукти често се обработват с химикали, изкуствени оцветители, покрития или други добавки, които не са здравословни за околната среда или хората.

Какво прави дрехите от органичен памук по-добри?

  1. Органичният памук се отглежда без използването на пестициди, хербициди или фунгициди, което означава, че е по-безопасен за хората, ангажирани с производството и обработката на облеклата. 
  2. Дрехите, изработени от органичен памук, са безопасни за околната среда, тъй като не използват никакви синтетични химикали или други вредни продукти, които могат да застрашат дивата природа и да замърсят запасите от вода.
  3. За производството на органичен памук са необходими по-малко вода и енергия, отколкото конвенционалния памук. И тъй като повечето от памука се произвежда в страни с ограничени ресурси, където чистата питейна вода може да е оскъдна, това е огромен плюс.

Защо да изберете дрехи, изработени от органичен памук?

  1. Органичният памук е по-добър за хората, околната среда и дивата природа. Това означава, че с избора на дрехи, произведени от този плат, допринасяме за устойчивостта и по-здравословния начин на живот.
  2. Това е и много по-безопасен избор, когато става въпрос за дрехи - такива продукти не съдържат синтетични химикали, изкуствени багрила, покрития или други добавки, които вредят на природата и хората.
  3. Мит е, че дрехите и продуктите, произведени от био памук, са по-скъпи. Всъщност, може да намерите артикули на съвсем достъпни цени - като например тези с марките Esmara, Lupilu и Livergy, които може да намерите в издаваната от лидл брошура. Предимствата им са безспорни, особено когато вземете предвид факта, че те са много по-издръжливи и с ясен произход, в сравнение с тези от конвенционален памук.
  4. Органичният памук е по-добър, защото е по-малко вероятно да причини дразнене на кожата или алергии, отколкото други тъкани, тъй като при обработката му не се използват синтетични химикали и багрила. Облеклата, изработени от био материали, са и по-меки и с по-високо качество, и са подходящи за хора с чувствителна кожа, бебета и деца.
  5. Когато купувате дрехи от органичен памук, вие подкрепяте фермери от страни от третия свят. Това не само им помага да изкарват прехраната си - но им дава и повече възможности да отглеждат култури за храна, вместо такива изключително за индустриално производство и потребление.

Какво е важно да знаете при закупуване на облекло, което е произведено със 100% сертифицирано органично съдържание?

  1. Важно е да разгледате етикетите на такива продукти и да се уверите, че това, което купувате, е направено от органичен памук, а не от конвенционални материи. Погледнете етикета върху него и се уверете, че е произведено със 100% сертифицирано органично съдържание.
  2. Най-добрият начин да се уверите, че купувате продукти, произведени от 100% сертифицирано био материал, е проверите дали притежават сертификатът GOTS (Глобален органичен текстилен стандарт). Той гарантира, че био памукът в текстилните изделия е произведен съгласно екологични критерии по цялата текстилна верига на отглеждане, производство и доставка.