Внесете природата в дома си: аранжировка на дома с цветя

Съвременна тенденция в интериорния дизайн е предпочитание към изчистените линии

Съвременна тенденция в интериорния дизайн е предпочитание към изчистените линии, но все повече домакини залагат на добавянето на цветя в дома. Саксиите с растения и цветя не само разчупват тези изчистените линии, но и могат да внесат и истински хаос в помещението, ако не са аранжирани правилно. Ето защо тук ще ви представим опции за правилно аранжиране на цветята в дома, които да създадат истинско дизайнерско решение, без да създават хаос и натрапчив безпорядък. Ще ви предложим също и варианти на цветя, между които да изберете, за да декорирате дома си с тях. Те определено ще внесат повече свежест, уют и ведро настроение в атмосферата на изчистен модерен стил.

Аранжиране по вид и размер

За да създадете хармония в хаоса от цветя, е добре да ги аранжирате по вид и големина. Например, бихте могли да разположите в една стая всички видове мушката, които имате, а в друга – кактусите и сукулентите. Ако търсите подходящи сукуленти в керамична кашпа, можете да разгледате предложенията в лидл брошура следваща седмица.

В коридора или в друго помещение бихте могли да разположите по-големите растения, като фикус, драцена, палма и други, като разбира се съобразите местоположението им с изискванията им за топлина и светлина. В кухнята върху рафтовете бихте могли да разположите растенията с висящи листа, като папрат, Сенецио ровелеанус, известно още като перлен низ, или Солейролия.

Аранжиране според материала на саксията

Въпреки че са на най-достъпни цени, пластмасовите саксии не могат да внесат нужния стил в дома ви, затова е необходимо да инвестирате в кашпи и саксии от по-качествени материали. И тук изборът е огромен – от глина, порцелан и керамика до камък. Заменете сегашните пластмасови саксии на цветята си с керамични например и веднага ще забележите разликата.

Относно дизайна на кашпите, бихте могли да заложите на еднакъв дизайн в определено помещение, но да изберете различни големини. Така биха изглеждали на стилен комплект, специално създаден за декорация на дома. Разбира се, всичко това изисква внимателно планиране както на мястото на разположение на всяко цвете, така и на количеството, големината и стила на кашпите, които ще закупите, но крайният резултат определено ще си заслужава.

Обособете красив цветен кът

Освен по рафтовете, където бихте могли да поставите висящите растения, масите и бюфетите, където да наредите по-ниските растения и пода за по-високите растения, бихте могли да обособите самостоятелен кът за цветя в някой светъл ъгъл на дома си, който да радва окото. Това може да се постигне със специално подбрана самостоятелна стойка, на която да наредите цветята. Тук можете да проявите истинско творчество в начина на подредбата им. Например бихте могли да наредите на най-горния рафт теменужки, папратите да са на долния етаж, а най-отдолу да надничат коледничетата или алоетата. Всичко зависи от вашите вкусове и предпочитания.

Ще забележите, че микроклиматът и свежестта на стаята с цветното кътче определено ще се подобри и най-вероятно това помещение ще ви стане любимо, където с радост ще прекарвате повече време. От друга страна цветната стойка ще се превърне във фокуса на вниманието на семейството и гостите ви.

Нестандартни решения при аранжировка на цветята в дома

Ако сте любител на експериментите и нестандартните решения, бихте могли да построите импровизирана стълбичка за цветята си и да я монтирате близо до прозореца или да окачите саксии, които да висят от тавана. Бихте могли също да създадете специални ъглови рафтове за тях или да разгледате други нестандартни решения за подредба на вашите стайни цветя. При нестандартните решения правила няма – всичко зависи от вашето желание да импровизирате и дали ще харесате крайния резултат.