Хампарцумян предупреждава: Запазването на лева означава крах на пазарите за външен дълг

Хората ще се наредят на опашки да си обръщат левовете в евро, да са готови за 40 и някоя година, казва още банкерът

Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян

"Икономиката ни расте. Не толкова добре, колкото би могла, но все пак расте. Добре се справихме с пост-ковидните ограничения и напрежения, както и с ефектите на войната в Украйна". Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"По-малкият пазар обикновено е по-скъп", обясни той нивото на цените в страната ни. Има закономерности в икономиката, с които е безсмислено да се бориш", изтъкна той.

За референдума, искан от "Възраждане" за еврото и запазване на българския лев, той обясни, че ако бъде проведен и искането за запазване на лева сега спечели, това означава крах на пазарите за външен дълг. "Хората ще се наредят на опашки да си обръщат левовете в евро, да са готови за 40 и някоя година", каза Хампарцумян.

"Формулирането на въпроса за референдума е гигантска демагогия", каза финансистът. Въпросът на партията за допитване до народа е: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?".

"20 г. от днес в политически и икономически смисъл е вечността. Никой не може да направи точна икономическа прогноза. И за 5 г. не може да направи", каза Хампарцумян.