Левон Хампарцумян: Внесеният бюджет е провокация на финансовото министерство към депутатите

Служебното правителство трябва да състави по-разумен бюджет с по-малък дефицит, заяви финансистът

Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян

Внесеният бюджет за 2023 г. е провокация на експертите на финансовото министерство към депутатите в парламента, заяви в ефира на БНТ финансистът Левон Хампарцумян.

"Провокира депутатите и казва: "това, което вие направихте в предишната инкарнация на парламента, ако се остойности и се напише ред по ред, ще даде това, което ви даваме. Вие нещо друго искате ли да правим?"

Ако има редовно правителство, то има ангажимента да влезе в по-разумни рамки, ако не, служебното правителство също трябва да състави по-разумен бюджет с по-малък дефицит. "Министерството на финансите не определя политики, то изпълнява политики", припомни Хампарцумян.

"Мисля, че една сериозна политическа сила с перспектива и капацитет би трябвало да има по джобовете поне няколко предложения за министър на финансите, за премиер, от гледна точка на разумния управленски капацитет. Ти не можеш да заложиш на две или три личности ида зависиш от това как са наредени техните ДНК спирали и характери".

Политическото противопоставяне в България се изражда в личностни противопоставяния и затова хората не са толкова активни в гласуването, смята финансистът. По думите му не може да говорим за увеличаване на данъци, когато системите на управление са неефективни.