Лидерите на Г-7 потвърдиха подкрепата за Украйна, обещаха стабилни отношения с Китай в замяна на натиск върху Русия

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

В заключителното комюнике от срещата на върха на Г-7 лидерите на страните осъдиха най-категорично "нечовешката война", започната от Русия в съседна Украйна, като я нарекоха "сериозно нарушение на международното право", съобщава руската служба на Би Би Си.

Потвърждавайки още веднъж намерението си да предоставят на Киев необходимата военна, финансова и хуманитарна подкрепа, световните лидери призоваха за установяване на "справедлив и траен мир" в Украйна.

Цялата част от документа, посветена на този въпрос, е следната:

"Ние още веднъж осъждаме най-категорично агресивната война на Русия срещу Украйна, която представлява сериозно нарушение на международното право, включително Устава на ООН. Нечовешката агресия на Русия е заплаха за целия свят в нарушение на основните норми, правила и принципи. на международната общност. Ние още веднъж потвърждаваме нашата непоколебима подкрепа, която ще продължим да предоставяме на Киев до установяването на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна."

Лидерите на страните от Г-7 в събота призоваха китайските власти да "окажат натиск върху Русия да спре военната си агресия и незабавно и без никакви допълнителни условия да изтегли напълно войските си от територията на Украйна".

"Ние сме готови да изградим конструктивни и стабилни отношения с Китай, като признаваме важността на открития диалог и изразяваме нашите опасения директно пред Пекин", се казва в комюникето, подписано от лидерите на срещата в Хирошима.

В документа специално се подчертава, че страните от Г-7 нямат за цел да отслабят Китай или по някакъв начин да подкопаят икономическата мощ или развитие на Пекин.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в японския град Хирошимa за срещата на върха на Г-7, предаде по-рано Reuters.

Зеленски има планирани индивидуални срещи с лидерите на Г-7 през цялата събота вечер. Той започна с италианския премиер Джорджия Мелони, последван от британския Риши Сунак, когото прегърна при поздрава.

Френски и други европейски служители казаха, че е от решаващо значение Зеленски да дойде лично първо в Арабската лига, към която се обърна в петък, а сега и в Г-7, на която също присъстваха членове на Глобалния юг, термин за някои нации с ниски и средни доходи, включително Индия.

Зеленски получава възможността да очертае гледната точка на Украйна като жертва на нападение от Русия и как вижда мирно уреждане в бъдеще пред разнородните групи, казаха служители.

"Трябва да използваме всички средства, за да обвържем необвързаните държави с каузата за защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза представител на френския президент пред репортери.

Припомняме, в петък американският президент Джо Байдън одобри планове за обучение на украински пилоти на произведени в САЩ изтребители F-16. Стана ясно още, че САЩ ще позволят на съюзниците си да прехвърлят самолети F-16 в Украйна, но няма да дадат свои. На срещата на върха на Г-7 в Хирошима Байдън обяви нов пакет военна помощ за Киев на стойност 375 млн. долара.

В кулоарите на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима украинският президент Володимир Зеленски се срещна с индийския премиер Нарендра Моди за първи път от началото на войната.

За разлика от повечето страни по света, Индия все още не е осъдила безусловно руското нахлуване в Украйна.