Парадокс: Унгария и Австрия канят Сърбия във Виена, за да "оправят" проблемите на ЕС

Сръбският президент Александър Вучич участва в тристранна среща на върха във Виена, заедно с австрийския канцлер Карл Нeхамер и унгарския премиер Виктор Орбан. Проведена е и среща на вътрешните и външните министри на трите страни.

Австрийският канцлер Карл Нехамер посочи, че системата на ЕС има недостатъци и че механизмите на съюза не са достатъчни, а е необходимо сътрудничество.

Президентът Вучич заяви в Instagram, че във Виена се обсъждат важни въпроси за сигурността от стратегическо значение - "особено предвид рисковете и нарастващите предизвикателства, на които сме изложени ние и цяла Европа".

"Сърбия доказа, че е силен, надежден и сериозен партньор, какъвто ще остане и в бъдеще, готова да поеме част от тежестта и да изпълни своята част ефективно", каза Вучич.

Както посочи той, те ще обсъдят и европейския път на Сърбия, енергийната сигурност и засилването на сътрудничеството във всички области.

„Във времена на всеобщо недоверие, когато много съюзи са подложени на изпитание, Сърбия продължава да поддържа партньорства и приятелства със сериозни държави, като по този начин укрепва своите позиции и репутация на международната политическа сцена“, заключи Вучич.

След завръщането си в Белград Вучич ще се срещне тази вечер с албанския премиер Еди Рама, който вчера беше в Прищина. /БГНЕС