Вили Лилков: Да не поставяме под въпрос легитимността на СОС и да намерим решение до 25 януари

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

"Положително е, че и БСП се присъединиха към разговорите и общо е мнението, че на 25 януари трябва да намерим решение". Това заяви общинският съветник от „Синя София“ проф. Вили Лилков след лидерската среща в СОС, предаде БГНЕС.

Повторихме нашите предложения: избор на председател, временно, до приемането на бюджета; структуриране на постоянните комисии към Общинския съвет на паритетен принцип, в зависимост от представителството на всяка политическа сила в Общинския съвет; кметът да внесе програма за управление, реформа и структура на общинската администрация; Общинският съвет да започне работа по т.нар. изготвяне на оперативната работна програма и да започнем вече да отхвърляме работата, която се е натрупала като преписки и доклади към Общинския съвет и кметът да започне да отговаря на традиционните въпроси на граждани и на общински съветници, подчерта Лилков.

След това временният председател следва да подаде оставка. „Това време ще даде на политическите сили да продължат преговорите за евентуално съставяне на коалиционно мнозинство, което да поеме управлението на столицата“, обясни той и допълни, че това е рамката, в която трябва да се влезе, тъй като в момента е явно, че коалиционно споразумение за поемане на управлението на София не може да бъде постигнато.

По думите му пътят, която извървяха политическите сили, показва това.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера също изтъкна като положително, че разговорите продължават, защото „можеше да се случи обратното“. „Категорично не изключвам никоя от политическите групи от разговорите и отново ще поканим колегите от ГЕРБ и от „Възраждане“. Надяваме се четвъртък или петък да имаме отново среща, на която кметът Терзиев пое ангажимент да запознае в общи линии общинските съветници с разчетите и предвижданията на бюджета, което ще бъде изключително полезно“, смята той.

Контрера открои като изключително важно да се води паралелно разговорът за постоянните комисии, за да не се окажат те в следващия момент друг голям и нерешим проблем. „Смятам, че в крайна сметка разговорът ще надделее и за мен на 25 януари трябва да излезем с решение, защото иначе Общинският съвет се превръща в нещо като фарс, което не е добре за града“, заяви той.

Лилков заключи, че не е приятно да се изпадне в ситуация да се постави под въпрос легитимността на СОС след третия месец, като призова всички политически сили да намерят отговорност и да се намери решение до 25 януари.