Litkovska - Произведено в Украйна – едно от символичните събития на Парижката седмица на модата

Престижният подиум отбелязва завръщането на марката Alexander McQueen, първите стъпки по подиума на Харис Рийд за Nina Ricci, дефилета в памет на Vivienne Westwood и Paco Rabanne - програмата отново обещава да бъде разнообразна

Снимки: БГНЕС

Снимки: БГНЕС

Ирина Шуликова – Костадинов, от Париж специално за Faktor.bg

Парижката седмица на модата за дамски тоалети есен/зима 2023-2024 започва с изобилна програма, която ще продължи до 7-ми март. В модното събитие ще представят колекциите си 106 модни къщи с общо 66 дефилета и 40 презентации. 
Едно от събитията с особена символичносст този сезон е представянето на модна къща 

Litkovska - Произведено в Украйна

 Litkovska е украинска марка за дамско облекло, основана от дизайнерката Лилия Литковска. Тя доказва, че креативността остава винаги  победител във войните и разкрива как традициите успешно се интегрират в модерен контекст. Лилия се бори да запази марката си жива, след като бяга от Киев на 24 февруари 2022 г., денят на руската инвазия. Тя е единствената украинска дизайнерка, която е дошла в Париж за седмицата на модата през март 2022 г., но не успява да представи колекцията си. Затова пък участва в салона на модата Tranoi. Веднъж намерила подслон в Париж, месец по-късно дизайнерката взема участие в ефимерен благотворителен pop-up магазин, обединяващ украински модни дизайнери. И ето, че този сезон марката е отново допусната на модния подиум в Париж. С нюанс на дързост къщата деконструира общовалидната концепция за модерност. Предлага радикално реалистичен гардероб за свободната жена, която може да бъде едновременно крехка и сурова. Лилия Литковска избра производството ѝ да остане в Киев, където са проектирани нейните есенно-зимни творения за 2023-24 г., представени този март във френската столица.
Този сезон украинската марка носи шик и смелост на подиума и много трудно бихте си представили, съдейки от безупречната кройка и фино оформени силуети на колекцията на Литковска, че нейното производство често е прекъсвано от предупреждения за въздушна атака, които принуждаваха 23-членния екип от шивачи и стилисти да напускат дизайнерското студио, за да се скрият в бомбоубежището. Litkovska остава единствената украинска марка на модните подиуми в Париж.
В абсолютен противовес, тази година се проведе 

дефилето на Saint Laurent, 

представено от Антони Вакарело есен/зима 2023-2024 . Модният подиум беше украсен с полилеи, а атмосферата беше пропита с усещане за изобилие и разкош. Подчертаната елегантност беше представена с характерната за къщата прецизност и подчертани ултра изразени рамене. Антони Вакарело представи брилянтна колекция на откриването на тази Седмица на модата. Под звуците на деликатна музика на пиано, серията от поли символизираха елегантния силует на сезона. Дамска елегантност, която все по-рядко откриваме по улиците, особено след Ковид-19 кризата, когато в дефилетата удобно се настани идеята за лекота, практичност и клаустрофобия от свръх естетиката.  В линията присъстваха внушителни блейзъри с прави рамене и секси поли с цепка от-пред, с дължина над коляното, всички изработени от специално изработени материи, вдъхновени от класическо мъжко облекло. Силуетът се преля, за да отстъпи място на обемни сака, чиито дължини се носеха по височините на моделите. Драперията се повтаряше върху шалове, прикрепени към рамото със скъпоценни камъни. 

paris_moda.jpg

Този сезон модната седмица предоставя отново червения си килим за няколко 


емблематични завръщания

 на подиума - Pierre Cardin, Paco Rabanne, Alexander Mcqueen и Nina Ricci. След четвърт век, Pierre Carden се завръща в календара на модната седмица в Париж. Емблематичната къща, ръководена сега от Родриго Базиликати-Карден, организира невероятно шоу в началото на 2022 г. в знак на почит към легендарния си основател, който почина през 2020 г. Модната къща ще представи колекцията си с дефиле на 5 март, което трябва да се проведе в нейния исторически бутик на 59, Faubourg Saint-Honoré в Париж. 
Друга историческа модна къща, Paco Rabanne, чийто основател почина на 3-ти февруари тази година, също се завърна на подиума на модната седмица. След пандемията марката напусна Седмицата на модата за дамско облекло, представяйки колекциите си по време на седмицата на мъжете или извън календара. 
Много марки се завръщат в Париж след пандемията, една от тях е Alexander Mcqueen. Друго дългоочаквано завръщане е това на Nina Ricci, както и на култовата стилистка Мартин Ситбон, която ще представи новата си марка Rev. Дефилето в памет на Vivienne Westwood ще се проведе на 4-ти март.
В оставащите дни от модната седмица предстои да видим звездните марки, присъстващи на модното събитие с цялата си мощ, доказана през времето. Вечните и най-емблематични модни къщи от Chanel до Christian Dior, през Louis Vuitton, Hermès, Lanvin, Givenchy, Balmain, Saint Laurent или дори Balenciaga, които обещават стилно  и едновременно иновативно дефиле. В Парижката модна седмица остава да видим най-интересното.