Литва и Полша обсъждат създаването на логистичен център за боеприпаси HIMARS

Президентът на Литва Гитанас Науседа е предложил на Полша да си сътрудничи по-тясно по въпроса за разширяване на отбранителния потенциал чрез създаване на регионален логистичен център за боеприпаси HIMARS и съвместно участие в обществени поръчки за отбрана, предава LNK.

"Говорихме за възможно сътрудничество в областта на отбранителната индустрия. Знаем, че нашата южна съседка Полша със сигурност е пример как да реагираме на геополитическите рискове около нас. И вашият пример за финансиране на отбраната с 4% от брутния вътрешен продуктът със сигурност ни вдъхновява", е заявил Гитанас Науседа.

Според Науседа в момента Литва обсъжда въпроса за увеличаване на финансирането за националната отбрана.

"Говорихме по-специално за системите HIMARS, тъй като и Литва, и Полша планират да придобият тези системи. Страните вече са ги придобили, но възнамеряваме да придобием още в бъдеще. Особено като се има предвид, че Полша има планове за производство на боеприпаси, искаме да си сътрудничим и моето предложение е именно в тази насока – създаване на регионален логистичен център", е заявил президентът.

Освен това Литва и Полша обсъждат съвместни покупки на ракети.

"Бихме могли да участваме в съвместни покупки ракети. Това би било много конкретен пример за това как нашите силни връзки в областта на военното сътрудничество могат да бъдат изведени до нови граници", е посочил още Науседа, предаде "Фокус".