Литва приема закон, забраняващ на руснаци да кандидатстват за гражданство и да имат имоти

Спира се и издаването на визи

Сеймът на Литва прие на първо четене законопроект, забраняващ на граждани на Русия и на Беларус да кандидатстват за литовско гражданство и да купуват недвижимо имущество в страната, предаде Униан. Информацията е позована на съобщение на литовския парламент.

"Огромното мнозинство от гражданите на Руската федерация подкрепя военните действия на своята страна, те не вземат мерки за прекратяване на агресията на режима, гражданите на тези страни носят отговорност за това", заяви заместник-министърът на външните работи на Литва – Йовита Нелюпшене.

По думите й, за да има промяна в поведението на гражданите на Русия и Беларус, е целесъобразно да се наложат ограничителни мерки, свързани с възможността руснаци и беларуси да посещават Литва и да влизат на територията на Европейския съюз.

В законопроекта има текст, с който се предлага да се спре приемът на документи за визи от граждани на Русия и Беларус. Гражданите на тези две страни няма да могат също да подават заявления за получаване на литовско гражданство.

Друг текст в закона постановява да се отнеме правото на руски физически и юридически лица да придобиват недвижима собственост на територията на Литва. Изключение се прави за тези, които имат разрешение за временно пребиваване.

Превод Faktor.bg