Лиз Тръс обяви таван от 2500 паунда годишно за енергийните сметки на британците

Мярката ще спести средно на домакинствата по 1000 паунда годишно

Лиз Тръс

Лиз Тръс

Във Великобритания ще бъде въведен таван по отношение на сметките за енергия - те не бива да надхвърлят 2500 паунда на домакинство за година. Това заяви новият премиер Лиз Тръс, която представи в парламента план за справяне с енергийната криза, предаде БНР.

Опозицията обаче възразява, че премиерът не иска да облага допълнително печалбите на енергийните компании и по-бедните отново ще бъдат по-потърпевши.

В първото си голямо политическо изявление Лиз Тръс посочи, че мярката е валидна за 18 месеца и ще спести средно на домакинствата в Англия, Шотландия и Уелс по около 1000 паунда годишно от бъдещите сметки. Същата помощ ще бъде оказана и на Северна Ирландия, където енергийният пазар е различен.

Облекчаването на сметките на всички с 400 паунда, обявено по-рано, остава в сила.

Предвидена е и 6-месечна схема за помощ на бизнеса, училищата и болниците, за които за момента няма таван за енергийните разходи, но без да се съобщават подробности.

Лиз Тръс смята, че мерките ще намалят инфлацията с 5% и ще насърчат икономическия растеж.

Планът, който се очаква да възлезе на поне 130 милиарда паунда, ще бъде финансиран чрез повече държавни заеми. Министърът на финансите Каузи Куартенг по-късно този месец ще обяви пълните подробности по финансирането.

Отказът на Лиз Тръс да обложи допълнително огромните печалби на енергийните фирми обаче разгневи опозицията.

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър каза, че това решение показва, че "правителството се ръководи от догми и че трудещите се хора пак ще бъдат онези, които ще поемат финансовото бреме с изплащането на заемите". Стармър нарече "пълни глупости" твърденията на Лиз Тръс, че ако увеличи този данък ще отблъсне инвеститорите в страната.

В ход е дебат в парламента по плана на премиера.