Lockheed Martin и израелската Rafael разработват лазерна система за ПВО

Версия на "Железен лъч" (Iron Beam)

Американският производител на оръжия Lockheed Martin и израелският изпълнител Rafael се обединиха, за да разработят лазерна оръжейна система, базирана на технология, която вече се разработва в Израел и която може да бъде готова за пазара през идната година, предаде Ройтерс.

Идеята, както заявиха компаниите, е да се произведе версия на "Железен лъч" (Iron Beam) - лазерна система за противовъздушна отбрана, която се разработва отделно от "Rafael" и Министерството на отбраната на Израел и за други страни.

Iron Beam премина серия от тестове през миналата година, които "доказаха оперативните възможности на системата", казаха те.

Израел се надява да внедри Iron Beam още през следващата година като много по-евтина алтернатива за неутрализиране на вражески ракети и безпилотни летателни апарати, отколкото ракетите-прехващачи, които използва в момента.

Системата, чийто прототип беше представен миналата година, използва лазери за нагряване и обезвреждане на въздушни заплахи.

"Това споразумение ще разшири и разнообрази възможностите, които можем да предложим на различни клиенти", заяви Йоав Хар-Евен, главен изпълнителен директор на държавната компания " Rafael".

Железният лъч е предназначен да бъде допълнение към сегашната израелска противовъздушна отбрана, базирана на "Железен купол", "Прашка на Давид" и "Стрела" - системи, които изстрелват ракети-прехващачи, струващи между десетки хиляди и милиони долари всяка. /БГНЕС