Лошото време в САЩ взе най-малко 50 жертви през изминалата седмица

През изминалата седмица в САЩ се разразиха непрестанни бури, които доведоха до най-малко 50 смъртни случая, свързани с метеорологичните условия, а големи части от страната се подготвят за нови зимни удари, предаде АФП.

Студените температури, снежните виелици и дебелите ледени висулки предизвикаха фатални инциденти по коварните пътища, затрудниха въздушния транспорт, затвориха училища и прекъснаха електрозахранването на хиляди хора, а за милиони американци важат нови предупреждения за влошаване на времето.

В Тенеси здравната служба на щата потвърди 14 смъртни случая, свързани с метеорологичните условия, а по данни на полицията 5 жени, които се връщали у дома след поклонение в Мека, са загинали на магистрала в Пенсилвания на 16 януари при катастрофа с трактор с ремарке.

5 смъртни случая, свързани с метеорологичните условия, са настъпили в Кентъки, съобщи губернаторът Анди Бешир, а в Орегон трима души са били ударени от ток, когато електропровод под напрежение е паднал върху паркираната им кола по време на ледената буря на 17 януари, съобщи пожарната служба в Портланд.

Според уебсайта за проследяване Poweroutage.us бурята е оставила без ток 75 000 потребители в Орегон, а губернаторът на щата е обявил извънредно положение.

Смъртни случаи са регистрирани и в щатите Илинойс, Канзас, Ню Хемпшир, Ню Йорк, Уисконсин и Вашингтон, където се предполага, че петима души са издъхнали от излагане на въздействието на атмосферни влияния.

Снежни бури връхлетяха няколко части на страната, включително северозападната част на Тихия океан, Скалистите планини и някои части на Нова Англия - особено западната част на Ню Йорк, където според метеоролозите в продължение на 5 дни тази седмица близо до Бъфало са паднали около 75 инча сняг.

Студените температури обхванаха и южните части на САЩ - регион, който не е свикнал да се бори с подобно зимно време.

Някои части на страната се подготвят за още по-жестоки условия през уикенда.

"Друг арктически взрив ще донесе ниски температури и опасни студени ветрове в равнините и долината на Мисисипи до източната част на САЩ", заяви Националната метеорологична служба в последното си предупреждение.

Според уебсайта Flightaware.com на 19 януари значително се е влошило и пътуването със самолет, като повече от 1100 полета в САЩ са били отменени, а други 8000 са били отложени./БГНЕС