Лукашенко разпореди на МВР да се разправи с „безредиците” в Минск и да засили охраната по границите

Александър Лукашенко

Александър Лукашенко

Министерството на вътрешните работи да предприеме мерки и да спре „безредиците” в Минск”, разпореди президентът на Беларус Александър Лукашенко. 

На днешното заседание на Съвета за сигурност държавният глава беше категоричен, че в столицата не трябва да има никакви безредици. „Хората са изморени, искат мир и тишина”, съобщи агенция БелТА, цитирайки Лукашенко.

По време на заседанието той е разпоредил да се засили охраната на държавните граници, за да не се допусне в страната на влязат „бойци, оръжия и боеприпаси”, както и „пари за финансиране на безредиците”.

Хората, които са участвали в стачни действия в различни предприятия, не трябва да разчитат, че по-късно ще могат да се върнат на работните си места.

„Ако искаш да работиш – работи, ако не – излез и не пречи на другите да работят. Но след това няма връщане в това предприятие”, е разпоредил Лукашенко.

Заседанието на съвета по сигурност се проведе по същото време с извънредната среща на върха на ЕС, на който лидерите на европейските държави постигнаха съгласие, че не признават резултатите от президентските избори в Беларус.

В тази връзка Лукашенко разпореди външно министерство да информира държавните лидери на западните държави за официалната позиция на Минск относно протестите в Беларус, както и да ги предупреди за отговорността им при подтикването към безредици, включително посредством тяхното финансиране.