Любомир Стефанов: В НС наблюдавам психиатрични елементи, които са притеснителни, проблемът не идва от бюлетините, а от протоколите

Любомир Стефанов

Любомир Стефанов

"Машините бяха принизени до печатащи устройства и ето го резултатът съвкупно – накрая хаос, още повече хаос и пак хаос". Това заяви политологът Любомир Стефанов пред euronewsbulgaria.com. „Спрях да търся втори или трети план в мисълта на българския парламент“, посочи той. "Някакви психиатрични елементи наблюдаваме в Народното събрание вече, диагностични, които лично за мен са притеснителни, защото показността и фасадата на нещата става заместител на съдържанието им. Доверието в изборния процес е разклатено", смята анализаторът. По неговите думи членовете на СИК ще трябва да преброяват и бюлетини, и отрязъци от машинното гласуване, което сериозно ще ги затрудни.

"Аз още не съм чул от г-жа Нинова да обясни защо преди две години казваше, че машините ще спасят демокрацията в България, а днес казваше, че трябва да ги махнем.
Нямаме обучена администрация", категоричен е политологът и прогнозира, че протоколите ще бъдат пълни с грешки. По думите му, техническа и функционална неграмотност ще доведат до много сериозни съмнения в прозрачността на изборния процес. Според политолога обаче все пак има шансове за съставяне на мнозинство за правителство. По думите му, най-големи шансове за това има с третия проучвателен мандат. „Първият ще бъде тестване, вторият надграждане и третият - реализиране“, допълни Стефанов. Протестите срещу промените в Изборния кодекс няма да повлияят на политическите процеси у нас, категоричен е анализаторът, не само защото са малко хората на площада. "Чувам объркани хора, които не знаят за какво протестират там. Те също не могат да разкажат защо сме въвели машините, тъй като техните лидери на са им го разказали. Какъв проблем сме искали да решим – „фалшификация на вота“. Вотът преди това не беше фалшифициран, бюлетините бяха попълвани и преброявани. Протоколите бяха сбърканият проблем. Никой не говори за това", коментира анализаторът. Стефанов смята, че протестът пред Народното събрание вчера е бил емоционален и няма да успее да повлече още хора, защото аргументите, които биват изтъквани, не са логически издържани.

„Бюлетината съсипва демокрацията. 30 години не я съсипва, за 2 години я съсипа. Губи се разказът и увисва“, отбеляза политологът. Той подчерта, че ревизията на Изборния кодекс не е приоритет за обществото и прогнозира, че изборните промени няма да доведат до повишение на избирателната активност.