Макрон отново адвокатства на Путин: Мястото му не е в Хага

Френският президент отново изтъква, че сега много по-важни са преговорите между Киев и Москва, а не украинската контраофанзива

Еманюел Макрон и Владимир Путин

Еманюел Макрон и Владимир Путин

Изпращането на Владимир Путин на заслужена почивка в Хага може да не е възможно, ако той остане единственият човек в Русия, с когото ще бъде възможно да се договори прекратяване на войната. Това мнение изненадващо изрази френският президент Еманюел Макрон на конференцията на лидерите на ЕС в Молдова, пише The Guardian.

Нещо повече, френският държавен глава си позволи да постави ултиматум на Киев относно предстоящата контраофанзива, изтъквайки отново, че сега по-важни са преговорите между лидерите на Русия и Украйна.

"Ако имаме прозорец за преговори след няколко месеца, въпросът ще бъде изборът между процеса срещу Путин и преговорите с него. И вие ще трябва да преговаряте с лидерите, които имате де факто. И аз мисля, че преговорите ще бъдат приоритет“, изтъкна Макрон.

Френският президент отбеляза също, че вече Русия е загубила всякаква легитимност. Но ако предстоящата украинска контраофанзива не постигне значим резултат, ще трябва да се бъде преоценено естеството на бъдещата европейска подкрепа за Украйна.

Украинските власти многократно са казвали, че не може да има сериозни мирни преговори с Русия, докато руските войски остават на украинска територия, коментира Financial Times. В този контекст важни ще бъдат резултатите от украинската контраофанзива това лято. Ако тя се окаже неуспешно, останалият свят ще трябва да преосмисли уреждането на конфликта между Русия и Украйна, допускайки известни компромиси по отношение на сключването на мирен договор с агресора, който може да се окаже неизгоден за Украйна.