Мария Спирова: Уличените в шпионаж Иванова и Джамбазов са били в изборни комисии - кой ги е номинирал?

Участвали са в избори от 2016 до 2021 г.

Двама от заподозрените за шпионаж в полза на Москва българи във Великобритания са участвали в изборни комисии и е полезно да се знае дали са номинирани от политическа партия. Такава позиция изрази пред БНР журналистката Мария Спирова, която живее в Лондон. 

"Двама от тримата заподозрени за шпионаж в полза на Русия българи във Великобритания - Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, са въвлечени в изборни секции от изборите за президент и референдума през 2016 година. От тогава са плътно на своя пост. До 2021 година. Винаги са били членове на избирателни комисии, председатели не малко пъти, което означава, че шансът да са обвързани с политически партии не е малък." - коментира тя, като допълни, че третият заподозрян - Орлин Русев, е бил в съветническа роля в Министерството на енергетиката в кабинета "Станишев". 

"Тези хора са имали директен достъп до личните данни на гражданите, гласували в секциите. Това е добре да се изследва. Доколкото става ясно, прокуратурата работи по случая. Ще бъде полезно, ако разберем дали има данни Иванова и Джамбазов да са номинирани от партия. Намираме се в сива зона, в която всички хипотези са възможни и са възможни най-вече спекулации." - посочи Спирова.