Марк Кадин остава диригент на оркестъра на БНР

Марк Кадин, снимка: БНР

Марк Кадин, снимка: БНР

Диригентът Марк Кадин остава в Симфоничния оркестър на БНР, като договорът му е подновен за още една година. Това сподели самият той в предаването на Веселин Дремджиев.

Както неотдавна писа Faktor.bg в оркестъра се бе натрупало голямо напрежение заради намерението на ръководството да обяви конкурс за длъжността след изтичане на договора на Кадин. Музикантите от оркестъра направиха подписка до генералния директор на радиото Милен Митев да остави досегашния диригент на поста. Като основание те посочиха професионалните и личностни качества на Кадин, както и факта, че досега за тази позиция никога не е бил обявяван конкурс.

Марк Кадин е главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР от 2017 година. Към днешна дата договорът на родения в Украйна диригент с руско гражданство изтича. Според диригента опитът за смяната му не е политически, а идва заради конфликт, който през годините е имал с продуцентската къща на БНР, която, по думите му е реализирала "пълен погром относно рекламата, пиара, маркетинга". Според генералния директор пък изборът на нов диригент е начин оркестърът да се развива.

След като казусът стана публичен, от радиото дадоха знак, че ще вземат предвид и мнението на музикантите.