Маркет Линкс: ГЕРБ е първа сила, 6 партии влизат в НС, но е възможен и 9–партиен парламент

ГЕРБ е с 23.7% подкрепа, ПП - 16.9%, ДПС - 12,3%, БСП - 9,9%

Добромир Живков

Добромир Живков

Шест партии засега са над изборния праг за влизане в парламента, а ГЕРБ е първа политическа сила с 23.7% подкрепа сред заявилите, че ще гласуват. Това показват данните от ново проучване на „Маркет Линкс“, огласени от социолога Добромир Живков пред бТВ.  

На второ място остава "Продължаваме промяната" с подкрепа от 16.9%.

Сега съотношението е сходно с това на предходните избори, но не се очаква ПП да обърнат вота, защото в обществото няма такава консолидация за промяна както през миналата година.

Към момента третото място е за ДПС, които събират 12,3%, на четвъртото е БСП с 9,9%, на петото – Възраждане" е 8.7%.

По думите на Живков, „Възраждане“ остава в рамките на своята ниша и не се вижда тенденция да я надскочи.  

"Демократична България" е шеста с подкрепа от 7.8%.

От анкетираните 50% са заявили, че ще гласуват, но традиционно процентът на заявилите такова решение е по-висок от  реалната избирателна активност.

Социологът напомни, че по-ниската активност работи в полза на партиите с твърди ядра, каквито са ГЕРБ, БСП, ДПС, Демократична България.   

Динамиката през последните дни преди вота обаче дава шанс на още три партии да прескочат бариерата: ИТН, „Български възход“ и  „Изправи се“.

„Изправи се“, която стоеше много периферно, сега е набрала инерция, въпросът е доколко оставащите дни ще са достатъчни“, коментира Живков.

Според данните от проучването, засега "Има такъв народ" събира 3.9%, "Изправи се БГ" – 2.5%, "Български възход" на Стефан Янев – 2.5%.

Социологът прогнозира, че след вота ще бъдат направени отстъпки, за да се състави редовно правителство – в обществото има очаквания за формиране на кабинет, който да работи поне година, да има повече предвидимост в политиката.