Мартеничка в предизборната кампания на кандидата за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу

На изображението пише "Sana söz, Kemal Kılıçdaroğlu” (Давам ти дума, обещавам ти).

Кемал Кълъчдароглу. Снимка: DHA

Кемал Кълъчдароглу. Снимка: DHA


От няколко дни мартеницата фигурира на предизборен плакат на кандидата за президент на Турция на опозиционния Национален алианс и председател на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу.

Изображението с мартеничката е и на корицата в акаунта на Кълъчдароглу в Туитър, както и в Инстаграм профила му. На него се вижда мартеничка, вързана на цъфнало клонче. На изображението пише "Sana söz, Kemal Kılıçdaroğlu” (Давам ти дума, обещавам ти).

По-рано този месец мартеничка на ръката на опозиционния лидер Кълъчдароглу заинтригува турците и даде повод за тълкувания на нейното значение. Мартеничката се виждаше ясно на китката на опозиционера на видео, споделено от него в социалните мрежи.

Оказа се, че този месец традиционната за България мартеница носи не само Кълъчдароглу, а и лидерът на Добра партия Мерал Акшенер, както и кметът на Анкара Мансур Яваш (от НРП), писа „Газетеоксижен“.

Изданието разяснява, че при поставяне на мартеничката, човек трябва да си пожелае нещо.

Според традицията в България, за да се сбъднат желанията, човекът, който носи мартеницата, трябва да види щъркел. След като щъркелът бъде видян, тя се сваля и се връзва на цъфнало клонче, посочва „Газетеоксижен“. 

Изданието пише, че преди няколко дни Мерал Акшенер и Яваш са посетили събитие, организирано в рамките на "Дните на солидарност за Кахраманмараш" (епицентърът на разрушителните земетресения през февруари бе в турския окръг Кахраманмараш – бел. авт.). На събитието един човек, продаващ мартеници, е подарил на Акшенер мартеничка. След връзването на мартеницата на ръката на Акшенер, тя е казала: "Ще спечелим изборите".

На 14 май в Турция ще се състоят парламентарни и президентски избори. Кълъчдароглу и Акшенер са партньори в шестчленния опозиционен Национален алианс.

Използването на мартеничката в предизборната кампания на Кълъчдароглу предизвика силен интерес сред турските граждани, а редица анализатори написаха и коментари по темата.

„Да отидеш на избори с мартеничка“ е заглавието на материал по темата на журналиста Доган Тълъч от опозиционния в. „Биргюн“. „Мартеницата да сбъдне желанията ни“, писа журналистът Юксел Ъшък в коментар в изданието „Политикйол“.(БТА)