Медуза": В Москва ударно набират наемници за "полка на Собянин"

Самите те наричат подразделението "Собянински полк" по името на кмета на Москва, който ще дава парите

снимка: Радио Свобода

снимка: Радио Свобода

В Москва е сформирана военна част, в която се набират наемници за участие във войната в Украйна. Както "Медуза" пише в ново разследване, както вербовчиците, така и самите наемници наричат формированието ​​"полка на Собянин".

Подразделението поне частично се финансира от бюджета на Москва. В същото време самият кмет Сергей Собянин публично се опитва да се дистанцира от войната, доколкото е възможно.

Набирането в "Собянинския полк" започна на 1 юли. Според разследването в него се записват предимно не московчани, а жители на други региони - мъже под 60-годишна възраст. Наемниците първо преминават едномесечно обучение на полигона Мулино в района на Нижни Новгород, след което ще бъдат изпратени в Украйна, срещу заплащане от 200 хиляди рубли на месец, която предварително им е обещана от кмета на Москва.

„Тази сума включва допълнително плащане от кмета Собянин - 200 хиляди, което се разделя на четири плащания по 50. Във военното поделение получавате карта VTB - плащанията от Москва ще отиват там“, казва пред "Медуза" вербовчик, който сам се представя като кандидат за обикновен наемник.

Изданието разкрива още, че един от вербовчиците в „Собянинския полк“ е Роман Владимирович Висоцки („Българинът“), чието име напълно съвпада с името на един от бившите командири на народното опълчение на ДНР. Той нарича себе си "командир на батальона" в "Собянинския полк".

Превод: Faktor.bg