Медведев заплаши Варшава с "гибел на цялата полска държавност"

Той нарече Полша "исторически враг на Русия"

Дмитрий Медведев

Дмитрий Медведев

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, бивш президент и премиер на страната,  написа голяма статия за в. "Российская газета", публикувана на 2 ноември. В нея той определя Полша като "опасен враг на Москва" и заплашва страната, че може да загуби своята държавност.

Медведев обвинява полската страна, че полагала много усилия да задълбочи „украинската криза“, в резултат на която центърът на международната политика се е изместил към Източна Европа. Той упреква Варшава в "гола полска русофобия", която отдавна „фактически е погребала отношенията между Полша и Русия“.

"През XXI век отново се възроди опасен враг на Русия в Източна Европа. (...) И ще се отнасяме към него именно като към исторически враг, предполагайки, че той по принцип е непоправим. А щом няма надежда за помирение с врага, Русия трябва да има много твърдо  отношение към бъдещата му съдба." – пише л Медведев.

Според него, историята неведнъж е произнасяла за Полша „безпощадна присъда“.

"Колкото и амбициозни да са реваншистките планове, крахът им може да доведе до гибел на цялата полска държавност", заплашва Медведев.

Агресивният текст на Медведев е типична демонстрация на кремълската омраза, изпълнена със заплахи към Полша и НАТО, заяви държавният секретар на кабинета на полския премиер Станислав Жарин, цитиран от Гордон и RFM24. Жарин е и заместник-координатор на специалните служби на страната.

По думите му,  руските властови елити се отнасят много сериозно към потенциала на Полша и виждат, че нейните действия през последните години "съществено са ограничили влиянието на Русия в Европа". Жарин подчертава, че статията на Медведев е публикувана в момент, когато Русия отправя към Германия предложения за възобновяване на енергийното сътрудничество и пускане на "Северен поток – 2", и презентира себе си пред света като страна, готова за "мирни преговори" и прекратяване на огъня в Украйна.

По думите му, Русия се опитва да накара Европа да се върне към политическото и икономическо сътрудничество с нея. Той посочва, че текстът на Медведев е опит да бъде изхвърлена Полша от кръга на вземане на решения в Европа, както и опит да бъде накарано бъдещото правителство на Република Полша, независимо от това, кой ще го състави, да приеме връщането на Русия ката играч в Европа. В момента Полша блокира тази възможност, което предизвиква истинска агресия в Кремъл, посочва той.

Превод Faktor.bg