Не може да дадеш офицерството си на "интелектуална изполица" на Путин и да очакваш категорични решения срещу сателитизация на страната в новата "велика империя" на Кремъл

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Огнян Минчев*

Стефан Янев: "...Лайт мотив на това, което правим е, че има  криза в политическото представителство, проблем не само в България. То е на базата на края на историята на либерализма, който в момента е в криза."

Би било любопитно да разберем по какви източници Янев прави този категоричен извод за "края на либерализма". За кой по-точно "либерализъм" става дума и за какъв тип политическо представителство говори Янев, при положение, че либерализмът (либералната демокрация?) се оказва на края си... Любопитно е, но не чак дотам. В продължение на повече от две десетилетия офицерите от Българската армия, а също и от службите за сигурност оживено четат, коментират и възприемат света през призмата на определени идеи, които идват от постсъветска Русия. Най-популярни сред тях са възгледите на неоевразиеца Ал. Дугин, които стоят в основата на възродения руски великодържавен империализъм. 
Не ми е известно на какво ниво се преподават обществените дисциплини във висшите военни училища през този период и до каква степен изобщо в армията се обръща внимание на формирането на мирогледа на офицерството. България е член на НАТО, на ЕС и тези организации нямат официални идеологически доктрини, но се формират на основата на определена ценностна система. Наблюденията ми са, че тази ценностна система твърде повърхностно се отразява в интелектуалните занятия на БА и поради това алтернативните потоци геополитическа теория на великоимперска основа са толкова популярни и предпочитани от офицерския състав.

Така манталитетът на немалка общност български офицери - включително на високи позиции - отразява статута на българската принадлежност към НАТО едва ли не като временно състояние,

като "командировка" на душевно чуждо място

Путинистките доктрини, споделяни с интерес от редица български офицери убедено твърдят - в допълнение, че НАТО ще се разпадне, че Западът отива към пълен крах и т.н. Системната и добре канализирана руска пропаганда, насочена към българското офицерство е интегрална част от хибридната война, която Москва води срещу България. Няма логика стотици медии да бълват денонощно великодържавна пропаганда, насочена към българското общество, а офицерството - най-важната част от системата за национална сигурност - да бъде оставено без идеологическа индоктринация в полза на Русия.

Затова, не се сърдете, че хора като Янев - и не само той, а много други, в МО, в президентството и службите за сигурност - чакат търпеливо "края на либерализма" и края на Запада, за да се случи обещаното от Дугин и Путин "завръщане" на "братушките" в "родния дом" на великодържавното имперско подчинение. Ако България иска да има държава, тя ще трябва да положи усилия тази държава да се формира и защитава от хора, които са образовани по въпроса какво представлява българския национален интерес и как трябва той да бъде защитаван. Не може да дадеш офицерството си на "интелектуална изполица" на Путин и на Дугин и да очакваш то да взима решителни и категорични решения за ограничаване следствията на великодържавната агресия върху България, за оказване на помощ на пряката жертва на тази агресия - Украйна, и да бъде непоколебим защитник на българската национална независимост - срещу продължаващите опити за сателитизация на страната в една нова "велика империя" на Кремъл. 

Някой би казал - хубаво говориш за независимост от Кремъл, защо не говориш за независимост от Вашингтон и от Брюксел? Хубав въпрос! И следваща тема на интерпретация. Тук мога само и аз на свой ред да попитам. Кой взима годишно между 1-2 милиарда Евро колониален данък от България чрез изкуствено поддържан енергиен монопол? Колко бизнеси - значими стопански проекти има Америка в България? Колко - Русия? Каква сума пари от структурните фондове на ЕС годишно се вливат в българската икономика? Колко пари идват от Русия - ако не броим трохите от енергийния монопол, които се инвестират в масова пропаганда и манипулация на българска територия? Въпросите ще продължават. Прекалено много мълчахме и слушахме дълбокомъдрените геополитически прозрения на локалните адепти на великодържавния Дугин и подобните му. Днес и занапред ще питаме - и също ще говорим.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktor.bg