Министърът на отбраната: У нас не се ремонтира украинска военна техника

С Украйна имаме само споразумение за намерение за ремонт, уточни Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

Към момента на територията на Република България не се ремонтира украинска военна техника, каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който се включи в честванията по повод 145 години от Шипченската епопея, съобщава БНР.

Министър Стоянов напомни, че имаме рамково споразумение с Украйна, което на практика представлява споразумение за намерение за ремонт.

"Министерство на отбраната търси всякакви варианти за осигуряване на летателната способност на Военновъздушните сили на фона на забавената доставка на Ф-16 и изтичащия летателен капацитет на наличните МиГ-29", заяви още Димитър Стоянов.

Обмислят се варианти за удължаване на летателните способности на миговете, заради което предстои среща с министъра на отбраната на Полша. Водят се разговори и с израелски фирми и с други страни, които имат опит с МиГ-29.

Служебният министър на отбраната коментира и пожара в Казанлък, който възникна след взривяване на боеприпаси на полигона "Тюлбето" и обясни, че е назначена проверка по случая.

"Когато става въпрос за боеприпаси, които не е имало къде да бъдат складирани и съхранявани, е абсолютно наложително да бъдат взривени", каза министър Стоянов.