Министрите в оставка обявиха свършената работа и бъдещите приоритети

Днес министрите в оставка от кабинета“Денков – Габриел“ направиха отчет на свършената от тях работа и бъдещети им приоритети. 

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев открои оказването на помощ на Украйна и успехите в отбранителната индустрия по време на отчета на Мнистерски съвет.

„Работим активно за предоставяне на въоръжение“, добави Тагарев. Той посочи, че за превъоръжаване на армията има над 1 млрд. лева над гласувания бюджет. 

Министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов заяви, че визията за бъдещето на България е подплатена с промените в Конституцията.

По думите му промените в основния закон са дали възможност България да стане член на Шенген.

„Приоритетите ми са свързани с реализирането на промени в Конституцията, подобряване на законодателния процес, приемане на Закона за лобистите и лобиската дейност“, каза още той по време на отчета на кабинета в оставка.

За МВР през периода, когато ръководехме министерството няма как да не бъдат посочени двата основни приоритета, които са приоритети и за държавата. Това е борбата с нелегалната миграция и борбата с пътния травматизъм, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Когато поехме МВР юни 2023 бяхме поставени в тежка ситуация, с 50% имахме ръст на опитите за нелегално преминаване на границите. В резултат на мерките ни, засилване на контрола по границата с 30% повече служители, постигнахме сериозни резултати. От септември 2023 отбелязваме трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. Проверката за Шенген даде висока положителна оценка, това даде повод за стартиране на преговорите за влизане в Шенген, подчерта Стоянов.

Справянето с пътния травматизъм е другата приоритетна линия, по която работи МВР. От 1 юни 2023 до 5 март 2024 имаме 35 по-малко жертви по пътищата. Всичко, което предприехме с отнемане на автомобили и засилване на събираемостта на глобите, дава резултати. Имаме да направим няколко реформи в административните дирекции на МВР. Приоритетно тази година ще продължи обучението на кадрите на всички нива, подчерта Стоянов, който направи отчет на свършената от него работа.

Имаме 2 приоритета - модернизация на жп транспорта, това е дълъг процес, но сме започнали първите стъпки. Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Близката задача е да положим максимални усилия да се финансират обществените поръчки по доставка на специализиран състав. Това е транспорт с огромен потенциал за в бъдеще. Втори приоритет е активно ефективно изграждане на системата за спешна помощ по въздух. До края на годината сме си поставили за цел в България да има 3 действащи оперативни бази. Изготвяме програма за обучение на пилоти, а до средата на годината ще се създаде такава организация за обучение, посочи в отчета си още Гвоздейков.

Достъпна устойчива енергия за гражданите искаме да постигнем. В рамките на тази цел водихме и изпълнявахме решенията в изминалия 9 месечен период. Това заяви енергийният министър Румен Радев.

В следващите месеци ще имаме задачи да завършим стратегията за устойчиво енергийно развитие на България с хоризонт 2050 г. Второ, да се продължи активно с реформата по либерализация на пазара за електроенергия на едро и с ясно разбиране за последователност, посочи Радев. Трето, да запазим решителността и импулса, който създадохме в разработването на новите ядрени мощности и развитието на преносната инфраструктура, каза Радев.

За 9 месеца трудно могат да се направят кардинални промени, но основните приоритети ще останат 2 теми – повишаване качеството на образователния, академичния процес, на научните изследвания. Това ще се реализира чрез стандарта за качество, който ще се експериментира в следващите месеци. Това заяви Галин Цоков, министър на образованието.

По думите му акцент ще бъде поставен върху развитието на умения за живота, професионалните умения в училища, умения на студентите. Ново качество на научните изследвания чрез приложение на приетия закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите. За повишаване на качеството на образованието имаме краткосрочни цели, като развитие на дигитализацията. Друг приоритет е развитието на модерна образователна академична среда, посочи Цоков.

Социалният министър Иванка Шалапатова очерта  2 стратегически приоритета. Първият – да бъде продължена политиката на повишаване на доходите на населението. 

Друг приоритет е насърчаването на демографското развитие, социалната подкрепа и извеждане на хората от социално изключване, както и да бъде прекратена практиката да се раздават помощи по равно и на калпак. Грижа на министерството са хората от социалната система, повишаване на техните възнаграждения и компетентност, казва в Шалапатова по време на отчета, който даде днес в Министерски съвет.

Приоритетът през следващите 9 месеца е насочен към развитие на съществен напредък по магистралната мрежа на страната, заяви министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков по време на отчета на кабинета.

До края на 2024 г. ще бъде напълно завършена автомагистрала „Европа“. Съществен напредък очакваме да достигнем и по магистралата Видин – Ботевград. Ще бъдат въведени и 32-километровото трасе Мездра – Ботевград.

От магистрала „Струма“ остават 3 километра. По думите на Цеков реалистично е до края на тази година отсечката при Крупник да бъде завършена.

Министърът на културата Кръстю Кръстев посочи като основен приоритет развитието на културния сектор и създаване на по-добри условия за работа и по-добра система за опазване на културното ни наследство.

Започнали сме няколко проекта и ще ги развием. Започва процедура за подписване на споразумение за център за култура и изкуства „Св. Кирик и Юлита“ над 3 млн. лева сме осигурили. Има интерес от други държави, развитието му е като единствен център в света за световно културно наследство. Създаваме център за подводна археология отново под егидата на ЮНЕСКО, в него ще работят експерти от цял свят надявам се, каза Кръстев. С над 18 % е увеличението за библиотеките и музеите, нови програми ще имаме с нашите ключови партньори. Увеличението в националния фонд „Култура“ с 9 млн. открои Кръстев. 40 млн. са предвидени за проектно финансиране за държавни общински и частни организации, коментира Кръстев.