Мишустин с "оптимистична" прогноза за руската икономика

Премиерът на Руската федерация смята, че тя ще сте адаптира към санкциите до 2024 година

Михаил Мишустин

Михаил Мишустин

Икономиката на Русия ще приключи с адаптацията си към западните санкции до 2024 г., заяви министър-председателят на Москва, заявявайки, че страната му е оцеляла след международните опити за нейната изолация.

След като Кремъл изпрати войски в Украйна миналата година, икономиката на Москва беше засегната от вълна от санкции и напускане на големи западни компании - както и от напускането на хиляди образовани руски специалисти.

В речта си пред руския парламент министър-председателят Михаил Мишустин призна щетите от санкциите, но обеща бързо възстановяване, предаде АФП.

"Нека бъдем реалисти, външният натиск върху Русия не отслабва", каза той. "Но ние все още очакваме, че периодът на адаптация ще приключи още през 2024 г. Русия ще тръгне по пътя на дългосрочното прогресивно развитие", каза той.

Мишустин говори ден след като президентът Владимир Путин прие китайския си колега Си Дзинпин в Москва на среща, на която бяха подчертани нарастващите им икономически връзки и единният фронт срещу Запада.

Мишустин приветства "засилването на сътрудничеството с приятелски страни, с тези, които споделят нашите възгледи и ценности".

Повтаряйки коментарите на Путин, Мишустин заяви, че санкциите на Запада, "без аналог в най-новата история", са насочени срещу обикновените руснаци.

"Руският народ беше мишена", каза Мишустин пред депутатите от Думата, "но ние оцеляхме".

По данни на националната статистическа агенция Росстат икономиката на Русия се е свила с 2,1% през миналата година. Международният валутен фонд очаква леко увеличение от 0,3 процента през тази година.

Назначен през 2020 г., Мишустин заяви, че приоритетите на неговото правителство са "да предостави на нашите войници цялата необходима помощ" и "да подобри благосъстоянието на гражданите". Той добави, че руската минимална работна заплата, която в момента е 16 242 рубли на месец (около 215 долара), ще бъде увеличена с 18,5 процента - над сегашните нива на инфлация - от януари следващата година. /БГНЕС