Мистерия около ПАВЕЦ "Чаира": Никой не знае какво е предизвикало аварията

енергийният министър Румен Радев, снимка: БГНЕС

енергийният министър Румен Радев, снимка: БГНЕС

Още не е ясно какво е причинило аварията на ПАВЕЦ "Чаира" през 2022 година. И централата няма как да заработи, докато не бъде изяснени всички обстоятелства около нея. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев по време на изслушване пред Народното събрание. 

Той и премиерът Денкова бяха в парламента по искане на "Възраждане", за да дадат информация относно състоянието на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа над пазарджижкото село Сестримо, известна като ПАВЕЦ "Чаира". Тя е най-голямата ВЕЦ в Югоизточна Европа. Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата с общ капацитет за производство на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW.

Енергийният министър Румен Радев обясни, че на 23 март 2022 г. е имало инцидент с хидроагрегат 4 в помпената централа. Впоследствие се установяват и пукнатини в хидроагрегат 1.

Министерството на енергетиката (МЕ) планирало срокове за рехабилитация на мощностите, но все още не е изяснило каква е първоначалната причина за повредата.

В момента хидроагрегат 3 работи, но МЕ са категорични, че докато не се завършат докрай дейностите по установяване на причините, довели до първоначалната авария, няма как ПАВЕЦ "Чаира" да започне да действа, тъй като има риск за работата на централата, уточни министърът. 

Радев заяви, че МЕ се е свръзало с водещи експерти, които са констатирали, че не са се сблъсквали с авария от подобен мащаб и че ситуацията е безпрецедентна. 

Ведомството чака доклад от експерти за състоянието на ПАВЕЦ "Чаира", който ще представи в парламентарната комисия по енергетиката, съобщи министърът.

Според него има възможност до 2025 г. ПАВЕЦ "Чаира" да заработи. Целият ремонт би струвал около 70 млн. лв., уточни министърът.