Митрополит Гавриил: Не трябва да сменяме достойнството си за една паница леща

Не ни е срам от решението ни да не изпращаме представители за честванията на Охридската архиепископия, заяви Ловчанският митрополит

Митрополит Гавриил

Митрополит Гавриил

Не ни е срам от решението ни да не изпращаме представители на честванията за 1000 години от създаването на Охридската архиепископия, каза пред националното радио Ловчанският митрополит Гавриил. "Дядо Наум ни напомни нещо – Българската православна църква, Българската патриаршия е приемник и на Българската охридска архиепископия и ако отидем на това тържество, ще излезе, че ние се отказваме от тази историческа и канонична истина. Македонската църква иска ние да й помогнем да придобие автокефалия, тя е в схизма. Как можем ние да й помогнем? Като почнем съслужение, нас веднага ще ни вкарат също в схизма и тогава вече нито те, нито ние можем да помогнем един на друг", обясни митрополитът. 

"Това наше достойнство, че ние сме правоприемник, ние не трябва да го сменяме за една паница леща. Македонската православна църква има някъде  50-60 години, откакто е създадена, а не 1000 години", напомни митрополит Гавриил и допълни, че Светият синод изчаква решението на проблема с името на Македония, след което смята да инициира разговори с Вселенския патриарх относно автокефалността на църквата й.