Мицкоски: Няма да има конституционни промени и български диктат

Християн Мицкоски

Християн Мицкоски


„Ще им кажа, че аз, Християн Мицкоски, ще отида на лидерската среща и от името на огромното мнозинство от народа, който търси защита и очаква да си стъпи на краката, ще кажа, че няма да има конституционни промени и приемане на български диктат“, заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски по повод поканата на премиера Димитър Ковачевски за лидерска среща, на която да бъдат обсъдени конституционните промени.

„Няма да позволя да се потъпква волята на народа и да се погазват националните интереси. Македония не е за продан“, заяви лидерът на опозицията.

Министерството на правосъдието на Северна Македония изпрати до правителството предложението за конституционни промени, изготвено от работната група.

Кабинетът трябва да го разгледа на заседание и след това да го внесе в парламента за гласуване.

Промените са в Преамбюла, като след бошняшкия етнос се добавят думите: български етнос, хърватски етнос, черногорски етнос, словенски етнос, еврейски етнос, египетски етнос".

Засега не е сигурно дали конституционните поправки ще бъдат приети в парламента, като се има предвид, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че няма да ги подкрепи.

По-рано Али Ахмети, лидер на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) заяви, че конституционните промени трябва да се приемат, "както стана с Преспанския договор, така трябва да се случи и с Договора за добросъседство". Според негов конституцията трябва да бъдат включени общностите на българите, черногорците и други, като това ще бъде историческа стъпка за Македония.

Ахмети призова ВМРО-ДПМНЕ да помисли и осъзнае, грешката, която са направили в случая с Преспанското споразумение и да бъде солидарна към интегрирането на страната в ЕС.

Включването на българите в македонската конституция е условие за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз, в съответствие с т. нар. френско предложение, направено по време на председателството на Франция на Съвета на ЕС, припомня БГНЕС