Брат Галев и Брендо доказаха будната кома на българските служби

България няма полицейски и правоохранителни служби, гранична полиция, разузнаване - лети по нанадолнището със събути гащи

Авторът

Авторът

Иван Анчев*, съпредседател на Атлантически съвет на България

(II част)

Преди точно една година (5 юни 2023 г.) написах „Брат Галев посмъртно доказа будната кома на българските служби“ . Уви, точно една година по-късно тази диагноза не само че не беше опровергана, а беше 

тотално и брутално препотвърдена

 България няма (в момента) полицейски и правоохранителни служби. Няма гранична полиция. Няма разузнаване. Няма нищо. Лети по нанадолнището със събути гащи, надявайки се, че никой няма да злоупотреби с нея. Не че няма желаещи, но все още (крехкото) сътрудничество по линия на ЕС и НАТО крепи клетата ни държава над земята, неозлочестена. 
Преди точно една година, в резултат на инфаркт или обикновено пиянско препиване,  обществото никога няма да разбере точната причина, почина единият от т.нар. „брат Галеви“. Кой е той и защо смъртта му точно в България, а не другаде е толкова важна, съм написал в статията по-горе. Но да оставим Ангел Христов – както казвам и във въпросната статия: „За мъртвите – или добро, или нищо освен цялата истина“. Покойният Ангел Христов не е тема на днешният коментар. 
Темата, главната ТЕМА, е Евелин Банев – Брендо, един от сънародниците ни сред най-високите етажи на световната организирана престъпност, по-конкретно – в наркотрафика. От всяка точка на света – до всяка точка на света. Килограми и тонажи – според предпочитанията на клиента. Именно поради тази причина на главата си има 6-годишна присъда в България, 20-годишна присъда в Италия и 10-годишна присъда в Румъния. Общо кумулативно: 36 години. 
Още от края на 90-те години Брендо е „легенда“ в международните наркомрежи, обикаляйки света с подправени паспорти, но и създавайки канали за трафик на кокаин. Както казвам по-горе: от всяка точка на света – до всяка точка на света. От първа ръка знам, че през 2008 г. е трябвало да бъде арестуван в Италия. За целта е имало съвместно съвещание между български и италиански полицаи и прокурори. Резултатът? Нула. Информацията изтича към Брендо, почти веднага след приключване на работното съвещание. При ареста му през 2012 г. в Созопол, по времето на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи, полицаите намират и доказателствата, че преди четири години е предупреден за предстоящия му по онова време арест. Изненадани има ли? 
От 2012 г. прескачаме една дузина години напред, за да установим в един прекрасен и слънчев юнски ден на 2024 г., че в 7:30 ч. сутринта в София, незнайно как завърнал се в България, с мешка на рамо, Брендо се е устремил към СЦЗ (Софийски централен затвор). Оставям настрана определено нездравият вид на предаващият се на закона – нулев тен (т.е. крил се дълго време), подпухнал, остриган „нула номер“ – това са все слаби косвени звена върху които трудно, но не невъзможно, може да се изгради някаква оперативна хипотеза. Тя, хипотезата, за това е оперативна, за да бъде налудничава, но и допускаща всякакви възможности и вариации… 
Появата на Брендо в слънчевата утрин на 24 юни 2024 г. пред СЦЗ повдига за ПОРЕДЕН ПЪТ въпроса за адекватността на българските правоохранителни и специални служби. Появата му пред Софийския затвор е точно същият 

ШАМАР за българските служби

 както смъртта на „брат Галев“ в България през 2023 г., или кацането на Матиас Руст на Червения площад в Москва на 28 май 1987 г., т.е. доказва цялата несъстоятелност на държавата и нейните органи към съответния момент. Колкото и да ни уверява министър Калин Стоянов в сигурността на българските граници и готовността ни за Шенген – няма как да ни увери в подобно твърдение. Просто защото България в момента е разграден двор. Съжалявам, че го казвам, но това е реалното положение. И никакви скъпи БМВ-та или високопроходими автомобили не могат да запушат днешните пробойни в МВР. Защото там трайно се е наложил принципът „лош, ама наш“ и сегашното политическо и професионално ръководство на МВР е истинското доказателство за това. Нищоправенето, дуенето на (небръснати) бузи и празните приказки са запазена марка за сегашното и предишното (пак същото) ръководство на МВР. 

Резултатът? Шенген – не

 Не и през крив макарон. Брендо и брат Галев през миша дупка в България? О, да. Родната полиция, под ръководството на министър Стоянов, ни пази. Не, ли? 

P.S. Слава Богу, все още не сме в пълен (в т.ч. и сухопътен) Шенген. Защото тогава тези ужасяващи пробойни в МВР щяха да бъдат „замазани“ именно с това обяснение. Не че е късно да се обяви, че Брендо в влязъл в България по въздух или вода… Нали там вече действа Шенген… Ерго, „няма ние да сме виновни“, а онези лигави европейци, които ни наложиха тези джендърски споразумения. 

*Авторът е с 20-годишен стаж в службите за сигурност и правоохрана, бивш задграничен представител на МВР в САЩ.